sourze.se

Tänk inte för mycket - lev istället

Det bästa sättet att hantera det förflutna är att vända det ryggen. Dessa amatörpsykologiska tider har lärt oss att vi alla bör diagnosticera oss själva och tänka över våra liv. Lev istället.

Vi lever i en psykologiserande tid. Alla ska ständigt analysera sig själva och sin omgivning för att förbättra sig själva. Det kanske fungerar för vissa, men inte för mig. Livet handlar om trial and error. Vad som är fel vid ett tillfälle kan ocksa vara rätt vid ett annat. Det förflutna går inte att förändra och det är tveksamt om någon någonsin lär sig någonting utöver ren faktakunskap.
Det är oftast ett misstag att vara otrogen men det vet alla innan de är det också. Om de som är otrogna tror att de ska komma undan med det och inte gör det blir det en bitter läxa men vad har de lärt sig? Att man inte ska bli påkommen med en otrogenhetsaffär? Duh.

Ok, lite kanske jag har lärt mig av livet. Men jag tror inte att jag har kommit fram till något av det jag lärt mig genom att gå igenom vad jag varit med om i det förflutna, analysera och dra slutsatser. Jag har bara förändrat dåliga mönster i mitt liv genom att trötta ut mig själv med mitt beteende till den grad att jag slutat av mig själv. Det är så jag tror att det för det mesta fungerar. Du blir utless och bestämmer dig för att byta.

Jag tror att vad som möjligen kan vaskas fram ur en genomgång av ens personliga historia i allmänhet inte är värd risken att fastna i gammal smärta och ältande. Folk borde varnas för att tänka för mycket. Världen är för komplex för att kunna greppas och korrigeras på det viset som många tänker sig när de talar om att fundera över sig själv. Det är sällan så att ens misstag kan spåras och rättas till som en text till skolan. Något som jag har märkt är också att jag när jag tänker på mitt förflutna gärna svartmålar mig själv. Desto mer jag funderar desto mer övertygad blir jag om att jag är obotligt deprimerad/pervers/sinnessjuk. Självdiagnostisering kanske. Det är farligt.

Men jag kanske tänker så här för att jag är nöjd med att ständigt förändras och att jag vet att jag gör det bäst genom att gå vidare utan att tänka för mycket.
Bra saker i det förflutna gör mig nostalgisjuk ibland och glad ibland. Men jag tänker inte på dem så ofta heller. Livet är alldeles för roligt just nu.


Om författaren

Författare:
Elin Hallström

Om artikeln

Publicerad: 18 jan 2007 14:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: