sourze.se

Reinfeldt vill inte föregå med gott exempel

Reinfeldt vill inte att svenskarna ska ändra livsstilen för att minska koldioxidutsläpp. Han tycker att andra européer ska göra det.

Tänk om du skulle se följande:

Du promenerar på trottoaren, ser en man som efter att ha ätit sin smörgås slänger den oljade plastfilmen på trottoaren, samtidig stannar en bil bredvid mannen och föraren tömmer ut en hink men tomflaskor, pappersburkar och plast. Den första mannen ropar då är: "vad fa... håller du på med, skräpar ner trottoaren?!"
Och den andra svara: "Jo, vad gjorde du nyss? Du skräpar ner trottoaren, det gör jag också." Då kommer den första mannens replik: "Jo, men mitt skräp var så lite"

Visst låter det korkat, eller hur? Det är precis så som Fredrik Reinfeldt resonerar när han påstår att svenskarna inte behöver ändra deras livsstil för att gynna klimatet. Han ska i stället övertyga resten av världen och fram för allt européerna att koldioxidutsläpp måste minskas.
Visserligen ligger Sverige mycket bra till när det gäller koldioxidutsläpp och den totala mängden från Sverige är 1 av världens totala utsläpp. Fast så vitt jag vet uppnår inte svenskarna 1 av världbefolkning.

Men, varför skynda sig med ett sådant påstående? När statsministern säger att "svenskarna inte behöver ändra sin livsstil för att minska koldioxidutsläpp" refererar han tydligen till den privata sfären. Han pratade inte om statspengar, sa inte att regeringen inte kommer att ändra stil för att gynna miljön, utan talar för oss att vi inte ska ändra våra privata vanor mot ett miljövänligare alternativ.

Jag tror att motiven sannolikt är att ju mera svenskar som blir miljömedvetna desto mera röster går till MP. Dessutom att vara miljömedvetna innebär ofta en minskad konsumtion som ses som sand i ögonen av allt höger politik.

Jag tycker att statsminister har visat en tydlig miljöovänlig tänkande och missat en chans att göra gott. Jag hoppas att regerade är mer kloka än regerande och bestämmer sig ändå för en livsstilförändring.


Om författaren

Författare:
Luca La Rosa

Om artikeln

Publicerad: 16 jan 2007 14:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: