sourze.se

Linda Rosing - askungesagan är tyvärr slut!

"Kom igen Linda - jag menar inget illa - men klockan har slagit midnatt och askungesagan är slut. Du måste tillbaka till verkligheten."

Tänk dig, du som är vanlig knegare - en dag hamnar du i riksfokus genom en slump. Du hamnar i TV och gör bort dig inför hundratusentals tittare. Du är en vanlig tjej och har ingen som helst artisttalang, mer än den du själv inbillar dig att du har. Du är uppkäftig och du vill bara synas och höras. Du är vad journalisterna kallar för "kändiskåt" och i hela ditt liv i Grönköping har du drömt om att festa på Stureplan och fylla sidorna av Hänt Extra eller Se och Hör. Nu får du din chans och du tar den. Din dröm blir visst uppfylld. Du hamnar i Hänt Extra och Se och Hör, men det finns en sak du inte räknade med, nämligen att kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet skulle exponera dig i nästan tre års tid. Det skulle börja bra men sluta som en enda katastrof. Du skulle gråta dig till söms och längta tillbaka till ett vanligt Svenssonliv och du skulle förbanna den dagen du blev en offentlig person. Du är bränd. Ingenting du sagt i media har blivit av. Folk garvar åt dig och du mår pyton och du får panik. Snart slutar journalisterna att ringa. Du känner dig missförstådd - du ringer till dem, men de skriver inte längre om dig. Du är stendöd i media.

Det där är historien om Linda Rosing och hur det snart kommer att sluta. Vi har nog sett den sista löpsedeln. Men frågan kvarstår: Är Linda ett offer eller är hon medskyldig till sitt eget kaos?

Först, låt mig säga att jag alltid har varit positivt inställd till Linda Rosing och jag har alltid tyckt att hon var en kul tjej, men jag har alltid vetat att slutet var nära, och jag har alltid varit bombsäker på att slutet skulle utspela sig precis exakt såsom det just nu gör ty en sak är alldeles solklart: Linda Rosings mediala liv håller på att ta ett abrupt slut. Att det höll så länge är onekligen ett mysterium.

Först låt oss titta på Lindas korta karriär i rampljuset. Givetvis trodde Linda att hennes intagning till dokusåpan Big Brother berodde på att Kanal 5 folket tyckte hon var en häftig tjej med stor talang. Sorry Linda - jag känner maffian på femman. De valde dig endast på grund av att du har stora bröst - that’s it! Det var hela anledningen till att Linda kom med i BB. Några drinkar och lite guppande i sängen med BB-Micke senare blev Linda känd i hela Sverige, inte via hennes favorittidskrifter Se och Hör eller Hänt Extra, utan via de giriga lösnummerförsäljningssugna redaktörerna på Expressen och Aftonbladet. Uppmärksamheten som Linda fick var som knark eller sprit. Hon blev berusad av den så till den grad, att när Aftonbladet hade en löpsedel om Linda Rosing trodde hon på fullaste allvar att hela det svenska folket bara gick omkring den dagen och tänkte på henne. Men så var det inte utan det svenska folket sket fullständigt i Linda Rosing - de hade andra viktigare saker att tänka på, såsom arbetslösheten, höjda bensinpriser och andra sociala och politiska bekymmer. Linda blev lurad av blaskorna, att lura sig själv, så att säga.

Ju mera Linda stod på kvällspressens löpsedlar desto viktigare trodde hon själv att hon var. Linda har onekligen utnyttjad tidningarnas intresse för henne. Hon har alltid ställt upp på alla tidningsknäck och aldrig någonsin förnekat någon journalist en intervju. Hela hennes mediala karriär består av den ena katastrofala löpsedel efter den andra. Medierådgivare som t.ex. Paul Ronge skulle bara sucka om han granskade Linda Rosings mediala karriär. Hon har varit sin egen värsta fiende, men samtidigt är det lite synd om Linda Rosing och det beror på att hon har lurats och utnyttjats av redaktionerna på Expressen och Aftonbladet. Om man tittar på veckoblaskorna som Linda en gång i tiden drömt om att förekomma i, så är de flesta artiklar om henne plockade ur kvällspressens artiklar s.k. re-writes. Linda Rosing har varit en person som saknat baskunskaperna om massmedia. Trots att hon, enligt egen utsago, varit "street-wise" gatuklok har hon inte haft utbildningen för att kunna genomskåda medierna och deras uppsåt med personer som hon. Linda var helt enkelt lite korkad - hon fattade inte vad de höll på göra med henne. Genom att skriva om praktiskt taget ALLT som Linda Rosing sagt och gjort genom åren, har kvällspressen fått henne att tro att hon är en viktig offentlig person, medan i själva verket var det endast hennes stora bröst förenade med en rad "gimmicks" som sålde blaskorna - det visste redaktörerna hela tiden och det är därför vi sett så mycket av Linda i kvällspressen. De byggde upp hennes gestalt som en person som vi läsare skulle reta oss på - och de hade rätt. Vi blev retade till gallfeber av att se Linda på Löpsedlarna - men lik förbannat precis som redaktörerna ville, sprang vi läsare in i händerna på dem genom att köpa lösnummer. Varför köpte vi lösnumren med Linda Rosing på första sidorna? Därför att vi ville håna henne. Vi svenskar hade ett behov av, att i vanlig svensk anda säga "Vad var det vi sa - hon är ingenting! Hon avslutar aldrig någonting som hon påbörjar." m.m.

Jag har försökt gå igenom Lindas karriär och hitta någonting som hon påbörjade och avslutade och jag finner endast en sak - hennes bok, men den skrevs ju av Daniel Nyhlén, en kompetent nöjesjournalist. Man kan därför undra om följande:

1 Linda skulle stämma Mikael Brinkenstjärna för uteblivna arvoden
2 Linda skulle starta en kändis avslöjande hemsida tillsammans med Meral Tasbas
3 Linda skulle plåtas av Playboy Magazine
4 Linda skulle hålla föredrag för unga tjejer
5 Linda skulle bli partiledare för Unika Partiet
6 Linda skulle gifta sig med Fadde med buller och bong med Camelar & dylikt
7 Linda skulle bli världsstjärnan "Bionda"

Ovannämnda saker är bara toppen av isberget av allt som Linda Rosing skulle göra. Finns det någon som kan bekräfta hur mycket hon egentligen gjorde? Hur många ex av hennes bok såldes? Hur har det gått för hennes popskiva? Var finns hemsidan som vi läste spaltmeter om? Vad har Linda Rosing egentligen åstadkommit? Enligt vad jag erfar: ingenting. Sorry Linda - inget illa menat , men sanningen gör ont ibland.

Jag tror säkert att Linda är en ärlig tjej och hon vill alla väl och att hon själv trott att hon skulle åstadkomma alla dessa saker. Men hon har varit naiv. Vad hon har saknat genom åren är en medierådgivare. Hade hon haft en sådan, då hade vi bara fått läsa en enda historia om Linda Rosing, nämligen att hon har skrivit en bok tillsammans med en mycket känd nöjesreporter, Daniel Nyhlén.

Jag har bara träffat Linda Rosing en gång. Det var en kort och betydelselös träff och jag kan därför inte skapa en fullständig bild av henne som privatperson. Dock behöver man inte ha särskilt mycket mellan öronen för att kunna genomskåda Linda som medial gestalt - där är hon en katastrof och jag undrar om det inte är dags för Linda Rosing att vakna upp nu och återgå till sitt Svenssonliv? Livet på Stureplan kommer att hålla ett tag till, men Linda kommer snart att upptäcka att även hon kommer att nekas inträde på Spy Bar och dylika ställen. Det finns ett uttryck inom svensk media: "När du är inne då är du het, men när du är ute är du iskall!" Just nu är Linda Rosing ljummen och temperaturen är på väg nedåt i rasande fart. Snart blir det dags för Linda att finna sig själv igen och framför allt att ta lärdom av allting hon varit med om - och Gud va mycket hon har varit med om.

Mitt uppe i hela det här kaoset förekommer den något blygsamme Fadde Darwich som till skillnad från Linda verkligen gjort någonting för att bli känd. Genom att avslöja fusket inom krogbranschen betalade han ett högst pris, men frågan är om priset var lika högt som priset han just nu betalar i efterdyningen av förhållandet med Linda Rosing?

Kom igen Linda - jag menar inget illa - men klockan har slagit midnatt och askungesagan är slut. Du måste tillbaka till verkligheten. Dags för dig att skaffa ett jobb, fortsätta att vara en bra mamma till dina barn och skaffa dig ett liv som du kan vara stolt över när du blir gammal och tittar tillbaka.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 03 jan 2007 19:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: