sourze.se

Sju himmelska bubbelvin till nyår

Att skåla i mousserande vid tolvslaget på nyårsnatten är lika självklart som Kalle Anka på julafton fast mycket roligare. Allt som bubblar är dock inte champagne och det behöver det heller inte vara.

För inte ens den mest erfarna vinprovaren kan känna skillnad på kvalitetsmousserande och champagne om man har inmundigat rikliga mängder alkoholhaltiga drycker under hela kvällen.

Allt som bubblar är inte champagne

Även om vi tror att vi lever i en upplyst tid så är det fortfarande många som kallar allt vitt vin med bubblor i för champagne. Detta är dock gravt felaktigt. Som champagne får endast vin som kommer från vinregionen Champagne i nordöstra Frankrike benämnas. Allt annat är mousserande vin, som dock alltid är mer eller mindre inspirerat av champagne.

Är då allt som inte är champagne dåligt? Absolut inte. Det finns många bra mousserande viner från andra håll. Utmärkt och många gånger minst lika prisvärt som champagne finns både från andra delar av Frankrike och från andra vinländer som Italien, Spanien, Sydafrika och Tyskland.

Champagne är utmärkt till maten

Något som ofta glöms bort är att champagne är ett utmärkt matvin. Speciellt till de rätter som traditionellt serveras till nyårssupén. Skaldjur, fisk och kaviar är alla utmärkta att servera till champagne. Tillhör man dem som vågar unna sig lite smör och grädde i matlagningen är man hemma så länge rätten inte blir alltför kraftig. Och om man tänker sig att ha champagne till maten blir det genast lättare att försvara de extra hundralappar som en champagne kostar.

Vinklubben.se har provat ett hundratal av de mousserande som finns i Systembolagets sortiment. Kvalitén är överlag god, men några är klart godare än andra. Här nedan följer sju mousserande som, om du väljer något av dem, kommer att förgylla din nyårsafton.

Tre mycket prisvärda mousserande alternativ

För den med knapp budget och en förkärlek för en viss sötma i sitt mousserande vin är Riesling Sekt Brut 2003 varunr: 5961, 66 kr ett utmärkt val. Allrounddruvan riesling går det även att göra alldeles utmärkt mousserande vin av. Denna rieslingsekt har en diskret doft, men en smak som är helt förträfflig, nästan budgetchampagnelik, med äpple, mineral och grapefrukt.

Den som vill ha något som ser ut som champagne ska definitivt satsa på Crémant de Bourgogne Perle de Vigne varunr: 7688, 87 kr. Innehållet är dessutom högklassigt och priset mycket lågt. Frisk och balanserad smak, med inslag av brödighet, citrus och äpple.

Den som söker ett mousserande champagnelikt vin behöver inte leta längre än till Pongrácz Brut varunr: 7628, 116 kr. Ett nyanserat sydafrikanskt mousserande superfynd med utmärkt balans. Bra mousse och bubblor. Tilltalande brödig, äpplig och chokladig doft. Smaken är torr, rikt fruktig och med samma aromer.

Fyra champagner från budget till lyx

Har man råd och tänker sig servera vinet till mat bör man som vi tidigare nämnt satsa på champagne. Champagne kostar i Sverige från 167 kr till 2490 kr i butik. Det är mycket sällan man stöter på någon som inte är god. Dessa fyra tillhör de bästa i sina prisklasser.

Bland superbudgetchampagnerna finns det en del fynd. Ett av dem är Champagne de Pompadour Brut Varunr: 7395,183 kr. Angenämt blommig parat med brödighet och inslag av citrus, äpple och nötter. Främst att konsumera på egen hand, men fungerar även till renare fisk- och skaldjusrätter.

En stående favorit bland de större märkenas standardchampagner är Castellane Brut Varunr: 7557, 209 kr. Färgen är ljusgul och bubblorna små och pigga. Honung, citrus, jäst och grape återfinns i den fruktiga doften. Smaken är frisk med en aning sötma och med citrus, grape och brödighet. Kan drickas till det mesta.

Bland de mindre märkena finns många fynd Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Reservée Varunr: 7450, 261 kr är ett av dem. Det är en alldeles underbart frisk chardonnaychampagne från Le Mesnil-firman Launois Père & Fils. Som gjord för att drickas till festmat. Mycket frisk, med bröd och citrus som de dominerande aromerna. Lång eftersmak.

Vill man ha en fullkomlig och mycket minnesvärd champagneupplevelse så kostar det, tyvärr. Taittingers prestigechampagne Comtes de Champagne 1996 Varunr: 98662, 920 kr är en alldeles underbar skapelse som kan uppskattas både för sin generösa rikedom och förföriska lättillgänglighet eller båda. Doften har en antydan till rökighet, med inslag av mineral, fläder, honung och blommor. Välbalanserad smak, med inslag av mineral, honung, grädde, fläder, lime och tropisk frukt. Med en eftersmak som varar åtminstone till backhoppningens uppvärmning.

Behöver du fler vintips är du välkommen att besöka www.vinklubben.se.


Om författaren

Författare:
Henrik Alinge

Om artikeln

Publicerad: 27 dec 2006 13:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: