sourze.se

Farväl Falkenberg - finstämd, men var är tjejerna?

Min nyfikenhet hade väckts av några snabblästa artiklar, men det tog sin tid innan jag kom iväg till biosalongen. Jag är glad för att jag tog mig i kragen och kom iväg.

I "Farväl Falkenberg" speltid: 91 minuter medverkar Holger Eriksson, David Johnson, John Axel Eriksson, Jörgen Svensson, Jesper Ganslandt m fl och den är Jesper Ganslandts debutfilm han står för manus och regi och medverkar dessutom själv som skådespelare. Filmen har väckt berättigad uppmärksamhet i Sverige och på filmfestivalerna i Venedig och i Toronto. Den har nu utsetts till Sveriges bidrag till Oscarsgalan 2007.

Filmens huvudpersoner är fem killar som är på mycket god väg att lämna ungdomstiden bakom sig, men som ännu inte fullt ut tagit steget in i vuxenvärlden. De har vuxit upp tillsammans i Falkenberg och känner varandra utan och innan. Det är kring dem, deras kompisrelationer, tankar, idéer och infall som filmen rör sig. Livet i det halländska Falkenberg må te sig statiskt, men även för dem gäller att för varje år som går blir de ett år äldre. En sista "sommarlovssommar" till bara innan de måste ta steget in i den okända framtid som kallas ett liv som vuxen.

Här bryts friskt mot traditionella filmskaparregler. Lågbudgetproduktion, skådespelarna är inga professionella skådespelare utan vänner till Jesper Ganslandt och fotografen Fredrik Wenzel. Traditionell, strukturerad handling saknas. Istället ledsagas man av en berättarröst mellan de olika scenerna.

På så sätt får man stifta bekantskap med David och med bröderna John och Holger. David och Holger är nära kompisar och har en stark vänskapsrelation mellan sig. En dag i sommarens början kommer Jesper, som flyttat ifrån Falkenberg, tillbaka för att tillbringa en tid där vilket inte väcker någon större uppmärksamhet. Jörgen, en smått rastlös själ som vill dra igång en cateringfirma, glider med välsmort munläder undan närmare frågor om verksamheten.

Det blir en sommar där John oftast påstås vara på dåligt humör, David och Holger badar, har smått filosofiska samtal vänner emellan och hyser en gemensam kärlek till naturen i största allmänhet. Jörgen försöker få ihop grundplåten till sin planerade affärsverksamhet genom att göra inbrott i semestertomma hus. Några funderar på att flytta till annan ort, Holger vill absolut stanna kvar i Falkenberg medan David vill tillbaka till barndomen.

Som synes är det endast killar och deras vänskap som figurerar i filmen. En och annan förälder skymtar också i några scener, men som dem ska de aldrig bli - även om de inser att ungefär så blir de nog själva en dag. Skildringen av nära vänskap killar emellan är en av sakerna som gör den ovanlig och vacker.

Fotot skedde tydligen med handhållen kamera och i filmen figurerar även snuttar av korniga smalfilmer från en svunnen barndom och enstaka besök görs i även familjealbumen - funkar allt detta och blir till en vettig film? Ja, det gör det faktiskt!

Jag ska villigt erkänna att jag långt in i filmen undrade om jag var riktigt klok som absolut ville se den, men mot slutet av filmen kom en tragisk händelse nej, jag talar inte om vad som hände och först då fattade jag hur mycket av filmen och karaktärerna jag faktiskt tagit till mig. Allt verkade hända i ett mycket småstadssömnigt tempo med personer som var så "vanliga" att jag inte märkte hur de smög sig på mig och lyckades hålla sig kvar i flera dagar efteråt. Min högst privata slutsats är att detta är en film man antingen gillar eller sågar.

Jag hör således till dem som gillar den finstämda "Farväl Falkenberg" och så långt min recension. Naturligtvis finns det dem som uppskattar filmen, men frågar sig var tjejerna håller hus någonstans. Jag har också ställt mig den frågan och dragit nytta av några dagars novemberrusk för att knäcka den frågan och tror mig också ha funnit svaret: De finns visst där, men de gömmer sig för oss.

Vid de tillfällen då killarna umgicks med tjejerna fick inte kameran vara med, för då hade det blivit ännu en skildring av och ännu en variant på ett välkänt filmtema. Nog för att jag tror att Ganslandt & Co hade fixat den biten på ett övertygande sätt, men nu var det "Farväl Falkenberg" den hette och inte något annat.


Om författaren

Författare:
Staffan Huss

Om artikeln

Publicerad: 26 nov 2006 12:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: