sourze.se

Jag vill sälja värktabletter!

Tänk dig att kunna köpa nässpray på ICA samtidigt som du köper halstabletter, näsdukar, bröd och mjölk. Du nya sköna värld! Fast frågan är hur snabbt detta kan bli verklighet.

Jag driver en nätbutik med egenvårdsprodukter och vill kunna erbjuda våra kunder att samtidigt som de köper plåster även kunna beställa en ask med värktabletter. Eller tänk dig att kunna köpa nässpray på ICA samtidigt som du köper halstabletter, näsdukar, bröd och mjölk. Du nya sköna värld! Fast frågan är hur snabbt detta kan bli verklighet.


Nikontintugg vs cigarretter

Den nya regeringen har uttalat att de vill slopa apoteksmonopolet. Skeptiker finns i form av bland andra Folkhälsoinstitutet och nu senast socialministern som tvekar om privatisering. Vari ligger faran med själva avregleringen? Värktabletter i samband med alkohol kan ge skador oavsett om de säljs online, i matbutiken eller på Apoteket. Nikotintuggummi har en åldersgräns på 18 år, precis som försäljningen av cigarretter. Såg förresten häromdagen en ny produkt på min OKQ8 mack, Firebreak, som är ett tuggummi med 3 tobak. Vad är skillnaden jämfört med Nicorette som är så speciellt att det bara får säljas på Apoteket? Eller bara tanken att du kan köpa cigarretter var som helst men vill du bli av med ditt nikotinberoende måste du gå till en speciell affär.

Släpp kompetensen fri

För att vi ska kunna sälja läkemedel behöver vi kompetent personal och rätt information till kunderna. Det borde inte Apoteket heller ha monopol på. En avreglering skulle gynna landets alla högutbildade farmacevter som efter flera års studier får en större valfrihet när de ska söka jobb. De kommer att bli hett eftertraktade på en för dem större arbetsmarknad. Vi står med öppna armar den dagen de är fria att välja sin arbetsgivare.

Vi är ett land av tre som fortfarande har apoteksmonopol. Gissa vilka de andra är?


Om författaren

Författare:
Louise Jansson

Om artikeln

Publicerad: 25 okt 2006 11:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: