sourze.se

Dyr Kultur? För vem?

Är Dramaten och Operan bara till för de som bor i Stockholm eller ska dessa, med angiven budget, spela i hela Sverige?

Dyr Kultur? För vem?


Idag har vi en kulturbudget på 6 miljarder och en kulturpolitik som har drygt 30 år på nacken - 1974 "Kultur åt alla". Får vi valuta för dessa pengar? Hur mycket får Dramaten, Operan och Nationalmuseum, 3 bland 24 kulturinstitutioner som staten äger, egentligen kosta och vem kan utnyttja dessa institutioner?
För museerna går pengarna till att täcka de fasta kostnaderna och att utveckla verksamheten har de inte råd med. Därför ligger stora samlingar och samlar damm, och vi får ingen valuta för pengarna. Här blir heller ingen förnyelse och frågan är om vi inte behöver stänga ner visa museer för att kunna "effektivisera" de andra?

Är Dramaten och Operan bara till för de som bor i Stockholm eller ska dessa, med angiven budget, spela i hela Sverige? Utbudet idag bekostas till stor del genom sponsring. Återigen tar de fasta kostnaderna en stor del av potten. Behövs det nya regler för sponsring, donationer, gåvor, avdragsrätt…?

Vad är kulturpolitik?


• Gratis inträde på museer
• Kulturcheck till oss alla
• Kultursponsring
• Ingen TV-avgift
• Ingen bibliotekslag
• Ta betalt för boklån
• Litteraturkanon - mer av sådant
• Alla underhållningsprogram till kommersiella
kanalerna
• Större frihet
• Ett levande kulturliv

År 1974 - "Kultur åt alla" - fanns det ett annat Sverige med två tv-kanaler, tre i radion, inget Internet och ett kulturliv som kunde verka utanför en kommersiell sfär. Vi har år 2006 ett nytt Sverige. En miljon invandrare har också önskemål och vill ha del av kakan.
Kulturpolitiken är i kris och min gissning är att efter valet tillsätts en statlig utredning. Senaste år 1995. Då ställs också frågorna - Vad är bra kultur? Vilka områden ska prioriteras?


Om författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 14 sep 2006 12:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: