sourze.se

Till Sveriges alla soffliggare

Vem ska man då rösta på i valet på söndag? Låt mig försöka göra saken så busenkel som möjligt med bruk av mina egna tankar blandade med de olika partiernas egna budskap.

Det är inte så konstigt att många svenskar och i synnerhet yngre sådana tycks tro att det inte är någon mening att rösta i valet. Många bryr sig inte om politiken och de som säger att de inte litar på något av partierna säger bara så av ren ignorans. De vet nämligen för lite om politiken därför att de har vuxit upp i vad de inbillar sig är ett tryggt samhälle. Och det samhället har historiskt aldrig utsatts för hot, varför de har aldrig haft anledning att ägna sig åt vem som styr landet. Många av dem har uppfostrats att "lyda" det som "står på pappret" - de har inte uppmuntrats att tänka själva. Kort sagt så skiter de i vem som styr landet så länge de får fortsätta knega eller få sina bidrag.

Egentligen är det ingen stor sak att rösta. Man bara går till en vallokal och lägger sin röst. Det hela tar högst 5 minuter. Mer komplicerad än så är det inte. Vem ska man då rösta på? Ja, det är den stora frågan och eftersom det är den frågan som håller många soffliggare borta ifrån vallokalerna. Låt mig nu försöka göra saken så busenkel som möjligt med bruk av mina egna tankar blandade med de olika partiernas egna budskap.

Tycker du att det är dags för en förändring i Sverige då ska du rösta på det borgerliga Alliansen, men om du tycker att allting är bara bra som det är i dag då ska du rösta på Socialdemokraterna. Är du arbetslös och hellre vill jobba än att få bidrag ska du rösta på Alliansen. Vill du strunta i att jobba och fortsätta få bidrag ska du rösta på Socialdemokraterna. Men det räcker inte. Vilket PARTI ska man rösta på? Vill du att det ska bli hårdare tag mot brottsligheten och striktare kontroll på invandringen ska du definitivt rösta på Folkpartiet, men om du vill att kriminella ska vårdas istället för att straffas ska du rösta på Socialdemokraterna. Är du miljöfreak ska du absolut rösta på Miljöpartiet och i fall du tycker att ingen ska få bli rik och att alla människor ska ha exakt samma livsstil och om du tror på "jantelagen" "Du ska inte tro att du är något" red anm då ska du rösta på Vänstern. Om du tycker att färgade människor är sämre än blonda svenskar på grund av deras utseende ska du rösta på Sverigedemokraterna. Är du ultrafeminist och tycker att alla män är potentiella våldtäktsmän då ska du definitivt lägga din röst på Feministiskt Initiativ och om du är en missnöjd pensionär ska du rösta på Junilistan. Men om du tycker att den svenska familjepolitiken är i behov av förändring skall du rösta på Kristdemokraterna.

Men då uppstår frågan - vem ska man lita på? Sanningen är att du kan inte lita på någon annan än dig själv och din egen bedömning. Det finns aldrig några garantier. Politiska budskap som utlovas strax före ett val glöms ofta av dem som givit löftena. Du kan bara hoppas att de ska hålla deras löften. Skandalerna då? Hur ska du kunna skilja mellan partierna när det förekommer så himla många skandaler, nästan som på löpande band såsom det verkar. Kom ihåg en sak, att skandalerna finns överallt i varje parti, men det är medierna som bestämmer vilka skandaler som ska få mest utrymme. Det är de som vinner på skandalerna genom att sälja sina blaskor strax före valet. Strunta därför i skandalerna och låt dem inte påverka vem du röster på. Det är DU och INTE Aftonbladets Lena Mellin som ska avgöra vem du ska lita på!

Huvudsaken är att du som svensk medborgare har rätt att påverka ditt liv och ditt samhälle och det enda sättet du kan påverka på är genom att rösta. Om du ligger på soffan på söndag får du skylla dig själv om du blir arbetslös eller om du tycker att bensin- och matpriserna är för höga m.m. Du kan faktiskt påverka - och det är så himla lätt som att gå till din vallokal nu på söndag och stoppa en lapp i ett kuvert och klistra igen det. Punkt slut. Mer behöver du inte göra - men din röst kan påverka din framtid!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 13 sep 2006 10:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: