sourze.se
Artikelbild

Sök efter kärleken på nätet

Vad gör man när man börjar närma sig medelåldern och fortfarande inte hittat den stora Kärleken? När alla andra har familj och barn och är såå lyckliga, men man själv liksom blivit över?

Orginaltitel:
Sök
Genre:
Drama/Romantik
Regi:
Maria von Heland
I rollerna:
Amanda Ooms
Lia Boysen
Pernilla August
Leif Andrée
Johan Rabaeus
Mikael Persbrandt
Biopremiär:
8 september 2006
Hemsida: Länk: filmensok.se
Betyg MVG
Lisa Amanda Ooms inser att det är dags för något drastiskt. Påhejad av en vän börjar hon internetdejta, och snart befinner hon sig i komiska situationer med olika män, vissa roliga, andra trista, de flesta opassande på något sätt. Hon börjar även chatta med Casper, som verkar helt perfekt, åtminstone i cyberrymden.
Hennes vänners liv är också komplicerat. Vera Lia Boysen är ensam mamma och har ett stormigt förhållande till en gift man. Johan Leif Andrée och Carina Ulrika Malmgren är gifta och har barn men är de särskilt lyckliga? I utkanten finns Björn, Mikael Persbrandt en gammal kärlek och numera god vän till Lisa. Vem sa att livet var enkelt?
Sök är Maria Von Helands första film i Sverige, hennes tidigare filmer har gjorts i Tyskland, som debutlångfilmen Big girls don’t cry och kortfilmen Chainsmoker.
Sök handlar om just sökande; efter kärlek men också mening och självbekräftelse. Lisa blir mer och mer osäker på sig själv och hennes relation med Casper spöket Casper? bara ökar hennes vilsenhet, kan hon lita på Casper och finns han i ens i verkligheten?
Det här är till stor del Amanda Ooms film. Jag har aldrig sett henne så bra; hon vet precis hur hon ska få fram alla sidor i Lisas karaktär. I en viktig scen visar hon sin upprördhet med hela kroppen, hennes hand viftar neurotiskt i luften och rösten blir helt ljus.
Även de andra skådespelarna är strålande. Lia Boysen är så bra att man gråter i vissa scener. Leif Andrée och Johan Rabaeus gör båda ett så bra jobb att de här ställer Mikael Persbrandt i skuggan. Pernilla August är som vanligt fantastisk.
Manuset är omväxlande, från svart drama till komedi till svart komedi. Replikerna är kvicka men det blir spretigt ibland. En del scener hade med fördel kunnat klippas bort.
Men historien i sig och de fantastiska rollprestationerna gör filmen till en av de bästa svenska filmerna i år. Det kvittar om man internetdejtar eller inte, alla som har farit illa av kärleken
- och det har vi väl alla - kan njuta av den.
Diskutera kärlek och internetdejting på Länk: filmensok.se


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 03 sep 2006 20:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: