sourze.se

Ams - en ny KGB eller Stasi?

Riksrevisionens förödande kritik mot Ams har knappt lagt sig förrän Ams är på tapeten igen. Nu ser det ut som om man vill inskränka tryckfriheten...

Ams - en ny KGB eller Stasi?


Riksrevisionens förödande kritik mot Ams har knappt lagt sig förrän Ams är på tapeten igen. Nu ser det ut som om man vill inskränka tryckfriheten som jag trodde stadgas i Grundlagen, visst är det så. Här har nog Ams tagit sig vatten över huvudet. Ams försöker kontrollera journalisterna - vad journalister vill veta om myndigheten. Ams vill också i förväg få information om artiklar. Så här säger presschefen Malin Engstedt: "Vi vill ha grepp om vad som lämnas ut." Slutsatsen blir att Ams vill kontrollera vad som ska stå i tidningarna!

Ams medarbetare på statistikavdelningen har fått direktiv om att bearbetat material ska begäras ut via pressavdelningen - men bara om beställaren är journalist. Myndigheter och privatpersoner behöver inte gå den omvägen. Presschefen Malin Engstedt säger vidare: "Vi behöver det för att ha en aning om vad medierna tänker skriva och inte."

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén tycker, med all rätt min kommentar, att Ams specialregler för journalister bör JO-anmälas. "Här finns uppenbarligen en vilja att ha koll på vad som ska publiceras, och det är väldigt obehagligt. Genom detta agerande finns det en risk att myndigheten kan påverka och styra."

Enligt Alf Bohlin, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet, har Ams rätt att ställa krav om det begärda materialet är att klassa som arbetsmaterial och inte allmän handling. Visst, det är en sak att enligt lag ha denna rätt, men sen bör man ju titta sig omkring i samhället och använda sig av "sunt förnuft". Istället borde Ams noggrant läsa Riksrevisionens rapport och fundera på om inte ett och annat kan göras bättre. Som det nu är förmedlar en arbetsförmedlare 8 jobb per år, ja kära läsare ni läste rätt 8 jobb per år. Däremot är man bra på att förmedla åtgärder där siffran är uppemot 50. Borde det inte vara tvärtom? Svaret kan bara bli ett stort "JA"!

Tillslut är det dock vi medborgare som betalar Ams med 75 miljarder per år och nu tror jag det är dags för regeringen att göra en rejäl översyn av verksamheten och bjuda in andra aktörer på arbetsmarknaden, för sämre än det nu är kan det ju knappast bli!

Jag, och säkert flera med mig, ställer gärna upp som ett bollplank - mentor - för Ams.


Om författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 01 sep 2006 21:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: