sourze.se

Straffa ungdomar som dricker

"Många kommer att tycka att mitt förslag är alldeles för strängt. Men herregud - hur ska vi annars lära dessa snorvalpar att ge f-n i alkohol tills de är gamla nog att hantera den?"

Nyss skrev jag en artikel om hur svenskfödda svenskar super alldeles för mycket. Med undantag av några få kommentarer av det vanliga larviga personangreppsslaget denna gång av Inger Olsson & Calle Z höll de flesta kommentatorer med mig i min tes om att svenskar inte tycks kunna hantera alkohol. Mycket beror på den konstiga alkoholpolitiken man har i Sverige. När jag då läser om hur unga svenska tjejer super sig fulla efter påverkan av dokusåpor som Big Brother och när jag tar del av att 335 st. unga tjejer har vårdats i fjol för alkoholförgiftning endast i Stockholms län...
Länk: aftonbladet.se

...börjar jag undra vad det är för korkskallar som är föräldrar till dessa snorungar? Därför har jag nu ett förslag till lagstiftarna: Inför en ny lag enligt vilken ungdomar under 18 år som dricker alkohol automatiskt får straff "without the option". Ge dem ett hårt straff typ 30 dagar på ungdomsanstalt - rycka dem ur deras bekväma hemmamiljön. Slit dem ifrån deras datorer och TV apparater under en månads tid. Lägg beslag på deras mobiltelefoner och låt dem leva sms-fria liv ett tag, och kasta in dem i en miljö fylld av disciplin och hårda regler där de ska studera och lära sig lyda vuxna. Gör inga som helst undantag! Det spelar ingen roll om de är rikemansbarn eller socialfall - bara de rör alkohol ska de kastas in ett straff som de sent kommer att glömma.

Men ack - det här förslaget kommer aldrig den svenska lagstiftaren att köpa ty supande är en del av den svenska kulturen. Många experter skyller på dokusåporna där man ser ett evigt festande som omfattar stora mängder alkohol, men i själva verket är supande, lika svenskt som knäckebröd och Kalles Kaviar. Man börjar redan vid tonåren och det allra viktigaste vid skolavslutningen när man ska åka runt omkring stan i lastbilen är att man blir aspackad. Blir man inte det då har man inte haft kul sägs det. Redan i deras ungdom lär sig svenskarna att alkohol är deras nyckel till frispråkighet. Det är när de dricker att de vågar göra det som de annars är skitskraja för att göra. Många svenskar kan överhuvudtaget inte ha kul utan att de klämmer i sig så mycket alkohol som kroppen tål. Resultatet blir att det är alkohol som styr svenska fester. I norrland finns en kultur enligt vilken folk som går på dans på hembyggdsgårdarna springer ut till bilarna då och då för att stoppa i sig yttterligare en klunk hembränt så att de ska kunna våga gå in igen och bjuda upp någon till dans. Det här har jag sett med mina egna ögon må ni tro!

För herrans många år sedan på 80-talet satt jag som gäst i Robert Aschbergs första TV program som hette "Diskutabelt". Debattämnet var det nordiska supandet. Jag minns hur en läkare från Rigshospitalet i Köpenhamn berättade om hur dussintals unga Malmö- och Helsingsborgssvenskar i 13 - 15 års ålder varje helg kördes in på akuten ifrån Tivoli för alkoholförgiftning. Jag blev chockad och försvarade svenska ungdomar och kallade den danska läkaren för en falsk profet. Men efter att kamrorna stängts av fick jag en bakläxa av mina svenska meddebattörer om hur det egentligen ligger till och att den danske läkaren hade haft rätt.

Hur ska man då ta tag i problemet med ungdomars alkoholvanor? Uppenbarligen består de flesta svenska föräldrarna av korkskallar som bara börjar fatta problemet den dagen deras egna unga slutar upp på akuten för magpumpning. Jag ser ingen annan utväg än att införa straff. Det är enligt lagen i Sverige olagligt för en person under 18 år att köpa alkohol. Sträck ut lagen till att gälla även alkoholförtäring. Gör det illegalt för personer under 18 år att överhuvudtaget dricka eller inneha alkohol - ungefär som med narkotika. Gör det till ett brott i fall en ung tjej i 14-årsåldern super sig full eller överhuvudtaget har en flaska öl i sin skolväska. Ta ifrån henne alla hennes normala livs rättigheter under 30 dagar och kasta henne in i en stentuff miljö där hon får lyda vuxna. Ni kan räkna med att efter en sådan 30-dagars vistelse skulle ingen ung svensk tjej vilja komma tillbaka till det stället.

Många kommer att tycka att mitt förslag är alldeles för strängt. Men herregud - hur ska vi annars lära dessa snorvalpar att ge f-n i alkohol tills de är gamla nog att hantera den? Å andra sidan, när de blir vuxna kommer de troligen att hantera alkoholen på samma sätt som deras föräldrar gör, nämligen att supa sig fulla, men låt dem åtminstone få uppleva deras ungdom och tonåren utan att styras av eländet.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 14 aug 2006 18:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: