sourze.se

Förmedlar jobbsajter svartjobb?

Under senaste året har det poppat upp nya jobbsajter. Det är bra att de arbetslösa ges fler möjligheter till att få jobb men mindre bra att det bland dessa jobbsajter finns de som förmedlar svartjobb

Under det senaste året har det poppat upp många nya jobbsajter. Det är bra att de arbetslösa ges fler möjligheter till att få ett jobb men mindre bra är, att det bland dessa jobbsajter finns de som förmedlar svartjobb. Några av dessa försvarar sig med att Skatteverkets regler är otydliga, och det är helt klart att det finns gråzoner i regelverket.
Skatteverkets nyligen släppta utredning "Svartköp och Svartjobb i Sverige" visar att svartjobbare finns mest bland grupperna studerande och värnpliktiga. Bland yrkeskategorin är det fackutbildade arbetare och egenföretagare som står för svartjobben, allt enligt Skatteverket. De nya jobbsajterna vänder sig just till dessa grupper.
Egenföretagarna håller inte med om den statistik som presenteras av Skatteverket där egenföretagarna skulle stå för 71 miljarder av de totalt 120 miljarder som svartjobben omsätter. Av utredningen framgår att 800 000 svenskar någon gång jobbat svart och att detta motsvarar 66 000 helårsarbeten.
Visst är det bra med utredningar, men någon måste till sist ta ett helhetsgrepp, och ansvar, om arbete och skatter så att vi får ett väl fungerande samhälle. Det går inte som idag att smyga i buskarna och bara komma fram när det är val. Vi alla har vår chans i september, att säga vår innersta mening!Hushållsnära tjänster lockar dessa jobbsajter.


Skatteverket har uppskattat att den svarta marknaden för hushållsnära tjänster uppgår till 3 miljarder kronor per år. Ute i samhället sker det en utveckling att man mer och mer accepterar dessa hushållsnära tjänster. Denna fråga har sysselsatt våra politiker under många år men de tycks aldrig komma till skott. Finland ser ut att ha ett väl fungerande system inom Skattelagarnas ram och det vore nog inte helt fel att kolla upp deras lösning. Vi är inte alltid bäst och har den bästa lösningen på ett problem!


Helt nya jobbsajter i år.

På jobbjakt.se, en av de senaste sajterna, har man ett system där man låter arbetstagarna bjuda under varandra för att få ett jobb. Efter stark kritik övergav man denna affärsidé. Nu är sajten en mötesplats för Arbetsgivare och Arbetstagare. Deras tjänster, som förmedlas via Internet, attraherar främst gymnasieelever och yngre personer. Tjejer gillar att söka säljjobben.
Idag får du tjäna 16 700 kr om året utan att betala skatt. LO ser dessa nya jobbsajter som ett fackligt misslyckande och att tryggheten på arbetsmarknaden håller på att försämras. Idag har Jobbjakt, som varit igång en månad, 500 aktiva annonser och Gajdo, som startade i maj, 1 500.

Exempel 060807 från jobbsajt.se. En webbdesigner "erbjöd sig" för 163 kr/tim under en uppdragslängd av 4 månader. Han fick jobbet. Städhjälp önskas, 200 kr per uppdrag som är på 4 timmar. Blir 50 kr/tim. Säkert tar någon jobbet.


Om författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 07 aug 2006 16:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: