sourze.se

Medkänsla, förståelse och förlåtelse

En tibetansk lama som blev torterad under Kinas ockupation av Tibet sade; att den enda rädslan han hade var att han skulle förlora medkänslan för kineserna, för då skulle han inte ha kunnat stå ut med övergreppen.

Någonting som saknas i vårt samhälle är förståelse, medkänsla och förlåtelse. Man skulle få så mycket bättre och fredligare relationer om man började utöva dessa känslor gentemot varandra. Inte sagt att det är lätt, men det skänker ett lugn hos den som utövar det. Alla vet ju hur många tankar som flyger omkring i vårt medvetande varje minut och hur vi fastnar i dessa tankar. Det man kan göra är att försöka se början på en tanke och sedan se att den försvinner efter ett tag, den passerar medvetandet. Man måste därför inte hålla fast vid tankar som till exempel är jobbiga, för dom kommer att försvinna som en våg på vattnet.

Med känslor är det lite annorlunda. Då måste man ta ett steg tillbaka och se på sin livssituation och försöka se varför man exempelvis mår dåligt. Det är inte som en tanke eller ett ljud som har en början och ett slut.
Andras välfärd går framför din. Du är lycklig om andra är lyckliga. Du tar på dig andras lidande, andras lycka går framför din, även om du får göra uppoffringar. Om du åker på en smäll så kopplar du på förståelse och kan förstå varför den andre slog dig och känner därmed medkänsla med honom. Andras lycka går framför din egen.
Om du har det jobbigt kan du ta ett steg tillbaka och säga till dig själv att: "jaså det är så här det känns att känna" det du nu känner och inte streta emot, för då legitimerar du känslan av det jobbiga istället för att bara låta den finnas och veta att känslan går över.

Det var en tibetansk lama som blev kvar efter Kinas ockupation av Tibet. Han blev torterad och efteråt sa han att den enda rädsla han hade var att han skulle förlora medkänslan för kineserna, annars skulle han inte kunna stå ut med övergreppen. Det visar vilken kraft medkänsla kan ha.


Om författaren

Författare:
Jonas Lindman

Om artikeln

Publicerad: 07 jul 2006 11:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: