sourze.se
Artikelbild

Större kreativitet krävs på arbets-förmedlingarna

"Om jag vore i chefsställning på en arbetsförmedling skulle jag samla min personal och ge följande budskap:..."

Idag har en arbetsförmedlare en i stort hopplös uppgift då denne är både jobbförmedlare och kontrollant. Detta är något som AMS snarast borde ändra på. För en arbetsförmedlare borde honnörsorden empati, lyssnare, idérik, utåtriktad, flexibel och kunskapstörstig vara en självklarhet. Om jag vore i chefsställning på en arbetsförmedling skulle jag samla min personal och ge följande budskap:

"Som arbetsförmedlare träffar du många olika människor som är arbetslösa. Dessa människor ska vi behandla med värdighet och omtanke, och alltid komma ihåg att de är unika individer med kunskap och erfarenhet. Dessa människor ska vi få att växa och vårt mål blir att de själva till sist får så stort självförtroende att vi tillsammans lyckas fixa ett nytt jobb.

Alla människor har en inre kraft och du som arbetsförmedlare ska ge stöd och uppmuntran för att få denna kraft att växa. Både du som förmedlare och den arbetslöse har regler att följa. Här arbetar vi inte med hot och trakasserier, utan ger information på ett korrekt och ödmjukt sätt utan att tappa bort budskapet. Det gäller att få till ett förtroende. Vi behandlar alla med respekt och kräver också att bli respekterade tillbaks.

Vi ska ge de arbetslöse instrument eller verktyg för att få ett nytt jobb. Här gäller det att inte bara kolla upp AMS-sidan och söka några jobb. Större kreativitet behövs! Du som förmedlare ska visa på Nätverkets kraft, ge inspiration till att starta eget, få den arbetslöse att skriva intresseanmälan/CV/ personligt brev, ringa runt, besöka företag, ge stöd, ge uppmuntran, korrigera, vara närvarande, ett bollplank, skratta tillsammans. Ge av dig själv så får du dubbelt tillbaks.

Idag lever vi allt längre och det blir nog så att vi tvingas jobba allt längre. Därför är åldern 55 en bra ålder att stanna till vid och fokusera på framtiden. Vad vill jag med resten av mitt liv? Se åldern som en utmaning! Ta del av livet. Var en del av livet. Som arbetsförmedlare ska du ta dig tid att diskutera dessa frågor enskilt eller i grupp, och du kommer att se att du själv också kommer att utvecklas. Vi på arbetsförmedlingen ska leva efter orden och förmedla budskapet:
’Att våga är att förlora fotfästet en kort stund. Att inte våga är att förlora livet.’ Av den danske filosofen Sören Kierkegaard.

Till sist vill jag meddela att vi kommer att ha regelbundna träffar där vi förmedlar och diskuterar våra erfarenheter - positiva såväl som negativa. Vi ska utse någon som följer litteraturen i hur man utvecklas som människa. Vi kommer att ta in föreläsare som kan berika vår verksamhet. Här på förmedlingen ska vi ha högt i tak, men när vi bestämt vår väg - vårt mål - ska alla följa detta."


Om författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 29 apr 2006 10:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: