sourze.se
Artikelbild

Nuders valfläsk - en fläskläpp

Nuder körde en ganska tuff stil under tisdagen budgetdebatt. Som en bulldozer manglade han massivt över alla uppkomna kritiska kommentarer innan de ens kommit över någons läppar.

Han gav högern en rak höger - ja, en fläskläpp helt enkelt.

Nuder återkom i hårda ordalag om detta i att moderaterna föreslagit att dra ner antalet VAB-dagar vård av sjukt barn - oj, oj, oj, känslig fråga! Sossarna fick säkert tips av smarta analytiker att ge sig på just detta. "Här kan ni skjuta skarpt grabbar och tjejer! Detta är heligt!

Ett urvattnat argument som man snart hört till leda är detta att den borgerliga alliansen inte kommer klara av att regera tillsammans. Nej, för sossarna är det ett omöjligt scenario - och kanske har dom erfarenhet av sitt samarbete med V och Mp.

Nuder hänvisade om och om igen till att det går så bra för Sverige. Fine! Den svenska räntan är låg, våra storföretags export går på högvarv och svenskarna har spenderbyxorna på sig. Pengarna som blir över, ska nu spridas efter bästa förmåga. Visst kan man luta sig tillbaka och se plusresultaten i ekonomiska kalkyler. Men det är inget som säger att de borgerliga inte hade lyckats med samma konststycke med en låg krona.

Sossarna gillar att dra upp hur bra arbetsmarknaden ser ut. Men hur sant är detta? Hur räknas egentligen antalet inkomna jobb till platsbanken? Är det måhända alla telefonförsäljare på deltid som drar upp statistiken? Eller kanske de nya jobben inom offentlig sektor?

Nuders argumentationsstil påminner mig om Bengt Westerbergs och det finns något hos Nuder som påminner om en liberal högerpolitiker, fast i röd burka. Nuder drog som exempel upp det braiga med plusjobb. Om hur glad den utländska kvinnan som fick jobb på en förskola är. Att hon äntligen fick känna sig behövd i samhället. Visst är det viktigt, men är det detta som plusjobben ska handla om? Jag trodde det skulle handla om att tjäna pengar. Ska det bli så att man slussar ut människor i lågbetalda plusjobb fråntagna lagen om anställningsskydd - LAS i något slags statligt överförmynderi - ja, då kan det vara tycker jag.

Notera: Aktuellt kunde senare på tisdagskvällen visa att denna "utländska" kvinna som Nuder drog upp som exempel, faktiskt visade sig vara en man... Och ursäkta mig, men tacka fan för att denna utländska man säger att han är tacksam om "svenska staten" trycker upp en mik under näsan på honom.

Jag har själv jobbat med en utländsk man på en förskola. Han var jättegullig och verkade gilla barn, men han kände sig lite maplplacé där sa han till mig. Egentligen var han bilmekaniker och han hade blivit mer eller mindre tvingad av att jobba där hos oss för att få fortsätta uppbära a-kassa. Är det vad plusjobben handlar om?

Då kan man lika gärna gå med på småföretagens önskan om att underlätta nyanställningar genom att dra ner på anställningstrygghetsförmåner anser jag. Och jag måste säga att Maud Olofsson var modig som uttalade detta förslag. Bara att ungdomar inte riktigt verkar fatta att plusjobb och minskad anställningstrygghet är i stort sett samma sak. Bara att i det ena fallet är det staten som håller i "marionettpinnarna" och i det andra är det näringslivet. Och där säger jag - låt moroten få avgöra.

Jag tror årets val kommer att handla om vilket block som bäst klarar av att presentera hur de nya jobben ska se ut. Är det plusjobb eller är det sänkta trygghetsförsäkringar för anställda som ska gälla. Eller är det till och med Schyman & Co med krav om 6-timmars arbetsdag som blir ett valalternativ? Vem och vad ska få bestämma fördelningen av arbete, statliga pengar och fritid mellan oss svenskar? Näringslivet? Staten? Du själv?

Nuders självsäkra sätt kanske kan ge vissa osäkra väljare stöd i sitt val av partifärg. Men det finns också en risk för bakslag med denna självgoda inställning - speciellt som argumentet "det går så bra för Sverige" - rimmar illa för alla horder arbetslösa. Nuder försöker vinna de väljare som riskerar att "bli blå" vid nästa val och få dom att "känna sig röda igen", genom att förankra än tanke om "rädsla för förändring". Helst vill sossarna nog se att folk inför valet tänker: "det blir väl sossarna igen - det är väl säkrast så".

Om det går så bra för Sverige tycker jag det finns ett område man verkligen bör se över. Sänkta skatter för de som arbetar och sänkta fastighetsskatter.

Jag tror faktiskt, trots att jag inte är moderat, att det är bra med lite omväxling i politiken. Det kan ju inte vara meningen att vi i Sverige bara ska ha socialdemokrater som styr - jämt. Så att den enda framtidsutsikten du har om du vill tjäna pengar som politiker är att bli sosse även om du kanske skulle platsa bättre i ex Fp.

Socialdemokraterna är som ett slags Fame Factory maskineri. Det enda sättet att tjäna pengar och göra sig hörd som politiker, är att låta sig bli stöpt i den gamla välbeprövade socialdemokratiska formen. Och glöm inte att du måste gilla Bert Karlsson Göran Persson. Och så in i ugnen och du är röd, röd, röd.Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 19 apr 2006 09:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: