sourze.se

Tre rätters orgie

För att uthärda vinterslasket och samtidigt haka på den ihärdiga matlagningstrenden tipsar jag härmed mina frusna landsmän om lite FROSSERI:

Tre rätter som exhibitionisten med fördel kan tillaga utan en tråd på kroppen:

1. Kycklinggryta med rosenblad för 2 personer:

4 lökar, 1 dl olivolja, 1 tsk chilipeppar, 3 pressade vitlöksklyftor, 6 hela nejlikor, 4 stötta kardemummakärnor, 8 kycklingvingar, 1 näve salt, 2 ½ dl yoghurt, 3 lagerblad, 1 tärning hönsbuljong, 4 dl vatten, 3 msk pressad citron, 6 torkade rosenblad.

Fräs löken i olivolja tills den får färg. Smutta på glaset med Rioja och klia dig i skrevet vid behov. Häll av löken. Fräs kryddorna. Bryn kycklingvingarna i kryddblandningen och strö ner saltet. Blanda i yoghurt, lagerblad och lök och dra in dofterna. Lös upp buljongtärningen i vatten och häll över kycklingvingarna i grytan. Sjud på svag värme i 1 timme eller tills kycklingen verkar färdig. Smaksätt med mer salt om det behövs. Pressa ner citron. Släpp rosenbladen över anrättningen. Be en bön. Servera med ris.

2. Musselsoppa 2 pers:

Färska musslor, 2-3 tärningar hönsbuljong, 2 gula lökar, 3 dl visp- eller matlagningsgrädde, 1 liter mjölk, 1 liter vatten, mjöl och smör till redning, curry, salt, 3 portioner ris, sönderrivna blad från en bok med alkemiska formler.

Sätt på riset. Finhacka löken. Bryn den sen tillsammans med 6 rejäla currystänk och en fet klick smör i en stor soppkastrull. Strö 2 msk mjöl över löksmöret och vispa ut med lite vatten till en bottenredning.

Fyll på med 1 liter vatten hönsbuljongen. Koka upp. Häll på musselspadet och mjölken, samt det kokta riset. Smaka av med curry och salt. Klucka i grädden. Värm upp. Låt musslorna falla i soppan. Nu får det helst inte koka, bara puttra svagt, annars blir musslorna sega. Riv ner de alkemiska formlerna. Servera med hembakat bröd. Drick gärna ett gott Moselvin till soppan.

3. Portvinsdoftande kalkongryta 2 pers:

500 g kalkonbröstfilé, 1 rödlök, 1 purjolök, 1 morot, 500 g svamp, 2-3 dl creme fraiche, saften från ½ citron, smör, salt, citronpeppar, svartpeppar, portvin Sandeman Invalid Port.

Skär kalkonfilén i lagom smakliga medaljonger. Peppra dem passionerat med citronpeppar, salt och lite svartpeppar. Bryn sen köttet i rikligt med smör. Rensa och skiva svampen. Stek den i ett annat järn. Häll på 1 dl vatten när svampen är färdigstekt. Lägg upp den på ett litet, sött fat bredvid. Finhacka löken och skär moroten i små bitar. Stek löken.

Häll 2 dl vatten över kalkonfiléerna och låt det puttra. Blanda den förvällda svampen med löken och slå på 1 dl portvin samt citronsaften. Låt vinet koka in. Se efter så att kalkonfiléerna simmar gott i sin sky, annars fyller du på med mer vätska vatten. Därefter lägger du över den vindränkta lök- och svampröran i stekjärnet med kalkonfiléerna. Rör i creme fraiche. Smaka av. Behövs det mer portvin? Häll på efter behag. Avslutningsvis: Blanda i den hackade moroten. Låt den koka helt kort så att den inte förlorar sin knaprighet.

Servera med ris eller kokt potatis och varför inte en grönsallad på en mild bädd av olivolja och citronpeppar och naturligtvis ett glas portvin.

Bon apetit!


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 17 feb 2006 10:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: