sourze.se

Kryddat och klart

Tävlingsbidrag René barbiers vinresa"Bredvid Ture Storm på Bombay Gardens var klienten, Elisabeth Barnefors, som lurats på stora pengar av en viss Kurt Spjuth i en internationell affär. En god middag skulle kanske lossa på tvillingbrodern Görans tunga."

- Ja, ni kan väl ta menyn, herr Storm. Jag är klar. Kyckligen ser fin ut, sade Göran Spjuth. Tyvärr är jag inte ansvarig för min bror.
De ugnsbakade kycklinglåren lyste illröda från tandoorikryddorna. Ture Storm hade fått ett knepigt fall. Bredvid honom på Bombay Gardens var klienten, Elisabeth Barnefors, som lurats på stora pengar av en viss Kurt Spjuth i en internationell affär. En god middag skulle
kanske lossa på tvillingbrodern Görans tunga.
- Ah, Lamb Tikka Sizlar, sade Ture. Tack Sanjev!
Sizlarutbärandet var alltid imponerande. Rättens gjutjärnsfat sprakade och bolmade. Den lilla indiska krogen fylldes av rök och förföriska ångor.
- Mister Storm, sade kyparen Sanjev med indisk brytning. Det var er nr 17. Madams nr 26 kommer snart. Vill sällskapet ha påfyllning? Vi har en Indian Pale Ale som kom igår.
- Tack, det är bra, Sanjev. Vi behåller den här menyn till senare.
Ture var stammis på Bombay Gardens. Nu kände han ett hugg av hunger inför den lockande lammsizlaren, med smörfrästa kryddor, marinerad i yoghurt och stekt i lerugn.
- Lammet är fint idag, mister Storm.

Formellt hjälpte Ture Storms Litterära Agentur författare med att förlägga manus, men det gick si och så. "Alla förlägger mitt namn", brukade Ture tänka, "och då ingen känner mig som litterär agent är jag snarare hemlig agent..." Hans bisyssla var problemlösande. Det var därför Barnefors Infotech kontaktat honom. De slöt för några år sedan leveransavtal med Spear Electronics i Bangalore, känt som Indiens Silicon Valley. Spear drevs av just Kurt Spjuth.
- Kurt flyttade till Indien för över tio år sedan, sade Göran Spjuth. Med några svenska konkurser bakom sig och hans rykte... Nå, den indiska ekonomin hade uppsving, duktiga tekniker kostar en spottstyver i lön och han ville få en nystart.
- Uppsvinget gäller inte hans företag. Annars skulle han inte börja med bedrägerier. Han gjorde bara en nystart som fifflare! Vi har förlorat miljoner...
- Madam, er Pork Korma, sade Sanjev. Smaklig måltid!
Grädde, ingefära, koriander, kanel och kardemumma, upplyste menyn
om.
- Om han sätter sin fot här blir han anhållen, sade Ture. Har du kontakt med din bror?
- Vi hörs per telefon. Med IP-telefoni över Internet blir det billigt. Tyvärr har Kurt numera inga planer på att besöka Sverige. Förresten är säkert era anklagelser mot min käre bror ogrundade.
Elisabeth Barnefors brusade upp:
- Ogrundade! Revisorerna har gått igenom alla kontrakt. Åklagaren håller med och han lär han framställa om häktning. Även om er skurkbror häktas i sin frånvaro lär inte det indiska rättssystemet med alla sina irrgångar vara till hjälp och det finns inget utlämningsavtal.
- Starka ord, direktör Barnefors, sade Göran Spjuth. Nästan lika starka som denna goda indiska mat. Jag är van vid alla klagomål mot Kurt. Min käre bror är säkert oskyldig. Leveranserna ni påstår...
- Herr Spjuth, sade Ture. Jag har undersökt fraktsedlarna. Via kontakt med den indiska handelsattachéen har jag kunnat slå fast dem som förfalskningar. Åklagaren har fått papprena. Jag vill åter fråga dig om du kan hjälpa oss att reda ut härvan?
- Jag är ledsen, herr Storm.
Sällskapet sög surmulet på sina orientaliska läckerheter i några minuter. Inte många ord växlades. Göran Spjuth smackade ljudligt. Elisabeth Barnefors tuggade i återhållsam ilska. Ture sög upp en bit välkryddad sås med litet nanbröd och ursäktade sig sedan för att gå och ringa.

Bilen med blåljus dök upp utanför krogen när de närmade sig desserten.
- Försök inte avvika, herr Spjuth, sade Ture. Kurt Spjuth! Jag ringde polisen. Åklagaren anhåller dig för ekonomiska bedrägerier.
- Det var det värsta! Jag vet vi är lika, men jag är faktiskt Göran och har inget med denna affär att göra!
- Sanjev, kom hit. Förklara vad jag bad dig göra!
- Mister Storm bad mig att vad än er gäst beställde skulle jag låta bli våra fina, starka indiska kryddor på den portionen. Det var bara röd karamellfärg på nr 11 - kycklingen.
- Om du nu varit Göran Spjuth, skulle du märka att kyckligen inte smakade något. Tvärtom prisade du kryddningen! Nu är du Kurt Spjuth som bott i Indien så länge att du vant dig. Indiers smaklökar anpassar sig till stark mat och du - Kurt - märkte inte att kryddorna saknades. Då du ville låtsas ha svenska smaklökar nämnde du att maten var stark, men Görans svenska smaklökar skulle ha märkt att det inte smakade något.
- Men jag är Göran. Se, mitt ID-kort!
- Som din aningslöse bror lånat ut. Enäggstvillingar är verkligen lika och har faktiskt identiskt DNA. Men en sak skiljer er!
Två stabbiga poliser kom in och visades rätt bord av Sanjev. Kurt Spjuth satt mållös och bara gapade.
- Även tvillingar har olika fingeravtryck. Jag tog hand om menyn du fingrat på, Kurt. Konstaplarna, det är han där! Och den här menyn skall till fingeravtryckslabbet. Ni har affärsdokument att jämföra med. Nu, direktör Barnefors, skulle det smaka med dessert.


Om författaren

Författare:
Ahrvid Engholm

Om artikeln

Publicerad: 05 feb 2006 17:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: