sourze.se

It has all gone wrong!

Världens bästa DJ blir döv, försöker knarka ihjäl sig och samtidigt spela in en ny skiva utan att höra det minsta. Brittisk humor när den är som bäst får nu en andra chans.

DVD-tips

Titel: It’s all gone Pete Tong
Land/år: England, 2004
Manus/regi: Michael Dowse
Genre/speltid: Mockumentär, 90 min.
Skådespelare: Paul Kaye, Beatriz Batarda, Kate Magovan, Mike Wilmot, Monica Maja, Pete Tong som sig själv.
Betyg: MVG

En av världens bästa DJ:s lever ett hårt liv med droger, otrohet och hög musik. Engelsmannen Frankie Wilde bor sedan elva år tillbaka på partyön Ibiza och drar in mer pengar än någon annan på sin musik men han börjar få ett problem. DJ-legenden hör illa och hans äktenskap knakar i fogarna, hans manager gnäller om en ny skiva och de österrikiska studiomusikerna bidrar inte med särskilt mycket. -Det ordnar sig, säger Frankie. Men det gör det inte. Frankie blir under brutala omständigheter helt döv. Karriären är över, liksom äktenskapet, och Frankie blir galen.

Kan en döv uppskatta musik? Kan en döv vara en av de coolaste i världen? Och, ska Frankie övervinna sitt enorma kokainmissbruk? Frågorna hopar sig precis som den intensiva musiken och Frankies vansinne. Den spanska solen är het…

Om du inte sett denna underbara film på någon filmfestival så hyr den nu då den utkommit på DVD i Sverige. I ett genreöverskridande drama som bär titeln "mockumentär" blandning av engelskans documentary och comedy skildras en halvsann historia under roliga men falska premisser. Andra mocumentaries som rekommenderas är till exempel Peter Jacksons "Forgotten Silver" eller Woody Allens "Zelig". Här möter komedin både musik och drama samt en skön mix av balla klipp med eftertänksamma frågor kring funktionshinder och fördomar.

Huvudrollen, som spelas av den otroligt festlige Paul Kaye Shaun of the Dead, är trovärdig och provocerande. När du sett färdigt filmen är det svårt att säga vad budskapet var, annat än att livet är mycket vad du gör det till och människor är föränderliga på gott och ont.

Och titeln? Pete Tong är journalisten som intervjuar Frankie Wilde i inledningen av filmen då han precis blivit döv. Om titeln sägs på brittisk cockney blir det inte helt olikt "It has all gone wrong", vilket det ju i och för sig har.

Eller inte.


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 20 jan 2006 11:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: