Om man skulle välja att se allting i ett långsiktigt perspektiv, där en människas liv i tid räknat är oväsentligt, då faller civilisationen som vi känner den. Arkeologen och författaren Göran Burenhult från Gotland har gjort detta i sin bok Det ofullkomliga djuret. Han bygger denna sunt provokativa djupdykning i mänskliga beteenden, naturliga och onaturliga, på ett tvärvetenskapligt samarbete mellan arkeologi, evolutionsbiologi, humanetologi, evolutionsmedicin och genetik.
Frågor ställs och besvaras, som till exempel vad välstånd är, varför alla människor på jorden skrattar när de är glada, varför vi bildar familj, varför kvinnan blir illamående under graviditeten, varför barnen på ögruppen Trobrianderna i Papua Nya Guinea nästan aldrig gråter. Det sistnämnda beror på att de är nära sina föräldrar, framförallt modern, dygnet runt i fyra, fem år. De ammas lika länge och blir sedan självständiga, utan aggressioner och separationsångest. Redan här riktar Burenhult eller naturen själv kritik mot de samtida daghemmen som dumpningsplats. På Trobrianderna existerar inte heller begreppet kolik, så indirekt kan man säga att dylika buksmärtor orsakas av en institutionalisering!
Civilisationssjukdomar som diabetes, cancer, benskörhet och hjärt-kärlsymtom hänger enligt Burenhult ihop med vårt onaturliga kostintag. I ett långsiktigt perspektiv är vi fortfarande jägare-samlare och kräver en varierad kost; magert kött, fisk, ägg, nötter och så vidare. Vår kropp är inte ämnad för chips, socker eller mjölk. Det är en myt att mjölk stärker benstommen. Vi behöver inte mjölk över huvud taget, tvärtom är den naturvidrig att dricka efter amningsstadiet! Likaså påverkas vi negativt av läkevetenskapens kemiska mediciner. Burenhult skriver så här:
”Det finns flera undersökningar som visar att sjukdomstillståndet feber fortare går över om man inte ger den sjuke febernedsättande medicinering. Snuva är kroppens sätt att göra sig av med en infektion, och nysningen en naturlig försvarsmekanism, ändå blockerar många denna försvarsmekanism genom att använda exempelvis nässpray. Även här finns det data som tyder på att detta i själva verket kan fördröja tillfrisknandet.”
Människan är inte anpassad till att leva ett stillasittande, monotont liv, hon är inte heller fullt anpassad till upprätt gång eller för den delen att gå i skor. Därför plågas hon av rygg-, fot- och balansproblem.
Genom att ställa det moderna samhället mot traditionella samhällen, så kallat primitiva, speglar Burenhult skillnaderna på ett närmast skrämmande sätt.
Ögonsjukdomar är onödiga, för att inte nämna allergier, cancer och åderförkalkning, och än värre är att stenåldersmänniskor aldrig hade hål i tänderna! I traditionella samhällen inser också människan att hon, i varje fall ur biologisk och evolutionär synvinkel, bara har en uppgift – att reproducera sig. Hon förstår också sexualiteten som dominerande drivkraft och lyckas med en liberalt positiv inställning till lek & lust att eliminera aggression och frustration.
Även på våra breddgrader, i Europa före kristendomen-judendomen, var sexlusten oreglerad och erotisk konst blomstrade. Sedan kom Gud och undertryckte den primitiva kraften så att dagens relationsproblem och det sexuella våldet fick fotfäste.
I Det ofullkomliga djuret får vi följa livets utveckling från prekambriumperioden fram till jordens och människans nutid; kenozoikumperioden. Den moderna människan vandrade ut från Afrika för hundra tusen år sedan, därför var alla svarta i huden i begynnelsen.
Jag tycker nog att Burenhults bok är en av senaste årens höjdpunkter. Den skakar verkligen om utan att ha som självändamål att provocera. Tvärtom är den saklig och det bästa av allt; den tar död på myter och föreställningar. Koldioxid är inget miljögift! Människan utvecklades inte från neanderthalaren! Vegetarianer lever farligt! Sötningsmedel och light-produkter är mycket värre för hälsan än rent socker! Biologiskt sett är alla sexobjekt och vi vill vara det! Vi var mer besatta av sex förr! Kemisk medicin skapar ohälsa!
Det finns en biologisk förklaring till svartsjuka, rituell homosexualitet förbereder unga män för äktenskap på Nya Guinea och Vanuatu och vi i väst ger våra barn gosedjur och nappar istället för det som barn egentligen behöver – föräldrar. Ord och inga visor, men Göran Burenhult bjuder på underbar läsning i vetenskapens namn.
Titel: Det ofullkomliga djuret – Kropp, själ och livsstil i ett evolutionärt perspektiv
Författare: Göran Burenhult
Förlag: Natur och Kultur
Utgivningsår: 2003
Av Stefan Whilde 12 jan 2006 19:24 |
Författare:
Stefan Whilde
Publicerad: 12 jan 2006 19:24
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå