sourze.se

Klämkäckt om prostituerad

Låt oss för all del frossa. Men frågan kvarstår: Ska mannens primitiva lustar bejakas eller undertryckas?

Det är i armodet och stanken som första dagsljuset tänds så att läsaren kan be en stilla bön och önska sig någon annanstans. Men det är bara en falsk bön och det vet författaren; vi stannar gärna kvar i eländet, bland horor, halta och lytta, skitiga torskar och alkoholister, och frossar. Vi väntar på huvudpersonen Sugar, hon som ska vandra genom klasserna, och författaren – som vet att vi väntar – prövar vårt tålamod med sida efter sida av meningslösa närbilder och tröttsamma sidospår. The Times skriver att den här boken är omöjlig att lägga ifrån sig, själv stupar jag rakt in i medvetslösheten i samma stund jag lyfter tegelstenen. Jag får muta mig med en kaka, ett glas tjeckiskt öl, vad fan som helst bara jag fullföljer mitt åtagande. Och ändå hade jag goda förhoppningar. Tänk dig själv:

1870-tal! En feministisk hora med författartalang förblindar fabrikören William Rackham vars habegär köper henne en egen lya i ett fint Londonkvarter långt bort från bordellen Mrs Castaway’s. Där sover hon fram till lunch och fyller sina block i väntan på brunstige herrn. Rackham bor på Notting Hill med sina tjänare och hustrun Agnes; gudfruktig dam som håller på att bli halvgalen av reumatisk feber och tror att demoner göder henne som ett offerlamm. Rackham har en bror också, minst lika gudfruktig som hustrun, och de bråkar högljutt om mannens primitiva lustar som ska 1 bejakas eller 2 undertryckas. När Rackham tar hem sin privata hora till huset och presenterar henne som dotterns nya guvernant förväntar man sig snaskiga intriger och ett än härligare moraliskt förfall, men icke.

Skotten som föddes i Holland och växte upp i Australien, Michel Faber, har samlat på sig år av kunskap om viktorianska England vilken han låter rinna ut på niohundra sidor. Hans seriösa berättelse om gatflickan Sugar och hennes ambitioner är inte dålig på något sätt, den är lagom och det är det värsta som finns. Den kväver med sina mustiga miljö- och karaktärsbeskrivningar och söver som ett äckligt glas varm mjölk. Detaljrikedomen blir onanisk. Det hjälper inte att kalaset slutar med en dramatisk kidnappning eller att rundvandringarna i 1870-talets London är genuina in till skelettet. Jag känner mig lika engagerad som en uppstoppad mås.

Titel: Sugar – Kvinnan som steg ut ur mörkret
Författare: Michel Faber
Förlag: Brombergs
Svensk översättning: Nils Larsson
Utgivningsår: 2003


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 02 jan 2006 18:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: