sourze.se

Vad gör vi med Brå:s rapport?

På onsdag lägger Brottsförebyggande rådet Brå fram en rapport som ska visa vilka grupper av invandrare som oftast begår vilka typer av brott. Säkert intressant tycker många men frågan är vad vi ska göra med informationen?

Fp:s Mauricio Rojas förvarnar oss på DN debatt idag om vad som ska komma ut från Brå:s rapport om brottlighet ibland invandrare. Han berättar att det kommit fram att invandrarnas socioekonomiska situation i Sverige har liten betydelse för brottligheten. Det verkar i stället vara invandrarens födelseort som gör att personen blir mer eller mindre benägen att utföra vissa typer av brott. Rojas tycker det är skönt att tabun mot sådana här undersökningar är borta. Han välkomnar rapporten och hoppas den ska leda till en "öppen och seriös debatt som verkligen kan hjälpa oss att ta itu med företeelser..." bla bla bla.

Jag undrar vad den här debatten som Rojas ser så fram emot kommer att handla om. Låt säga att rapporten kommer att visa att vitryssar handlar med kvinnor och att chilenarna våldtar. Vad är det då meningen att vi ska göra med denna information? Det vill säga, i vilket syfte har Brå fått till uppgift av regeringen att skriva rapporten? På vilket sätt ska den kunna förebygga brott? Ska vi skicka hem alla vitryssar till sitt födelseland igen och portförbjuda alla som är födda i Chile? Nu när vi fått veta vad de kan ställa till med. Jag hoppas inte. Det tror jag skulle drabba många oskyldiga.

Sen undrar jag hur vi - nu när vi slagit in på den här kategoriseringssvängen igen, den som var så uppskattad under lasermannens 90-tal - går vidare med våra undersökningar? Nästa gång kanske vi ska be Brå kolla hur mycket gruppen singlar våldtar till skillnad mot småbarnsföräldrar, eller hur mycket homosexuella som snattar om man jämför med telefonsäljare? Detta kan bli svårt tror jag, för vilket land ska vi utvisa de svenskfödda telefonförsäljarna till?


Om författaren

Författare:
Caroline Persson

Om artikeln

Publicerad: 12 dec 2005 23:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: