sourze.se
Artikelbild

Ronna, Rojas och Pinochet

"Folkpartisten Mauricio Rojas menade att invandrare blundar för kriminalitet och att "medlöperiets tystnad" är ett svek mot demokratin. Han menade att vi skyddar kriminella!"

Kommer ni ihåg vad Mauricio Rojas sa efter händelserna i Ronna? Som vanligt passade han på att spy galla över alla invandrare som grupp. Folkpartisten Rojas menade att invandrare blundar för kriminalitet och att "medlöperiets tystnad" är ett svek mot demokratin. Han menade att vi skyddar kriminella!

Rojas sätt att beskriva verkligheten på är livsfarlig. Men det är inte första gången. Gång på gång klumpar Rojas ihop människor i grupp. Den här gången gav han intrycket av att alla invandrare är medlöpare till brott. Hur tror Rojas att invandrare känner när de blir utpekade på detta sätt? I testballong efter testballong - med alltifrån språktest, till att utvisa alla invandrare som begår brott - så ger Rojas och folkpartiet prov på en alltmer högervriden integrationspolitik. Man spelar på rädsla och okunskap och provar sig fram till en populistisk mix där grundreceptet är en stor dos skuldbeläggning av alla invandrare.

Rojas kallade det för "medlöperiets tystnad", i klartext det han tycker är invandrarnas svek mot demokratin. Detta får mig att tänka på Rojas syn på militärdiktarurens Chile och Pinochetregimen. För ett par år sedan bjöd Mauricio Rojas in Pinochets före detta arbetsmarknadsminister José Pinera till ett Timbrosseminarium. Under Pinochet dödades minst 3 197 personer av politiska skäl och landets fackförening var utsatt för ett omfattande förtryck. Detta var arbetsmarknadsministern José Pinera högst ansvarig för. Många vill åtala José Pinera som medansvarig för juntans våldsamma krossande av Chiles fackföreningsrörelse. Larry Birns, som tidigare arbetat på FN:s ekonomiska kommission för Sydamerika säger till exempel att "Pinera var en mycket viktig kugge i Pinochets militärdiktaturs möjlighet att genomföra en omänsklig arbetsrätt" och att "Detta är ett exempel på ett brott som inte blivit bestraffat."

Pinera själv ser fortfarande militärdiktaturen som en befrielse. "Demokratins sammanbrott var en konsekvens av ett årtionde av demagogi och våld. Den räddade landet från att bli en kommunistisk diktatur och var en befrielse för oss. Enda sättet att stoppa Allende-regeringen från att bryta mot konstitutionen var genom ett ingripande av de väpnade styrkorna", sa José Pinera på konferensen.

Tyvärr verkar Rojas ha samma åsikt om Pinochet-diktaturen. I tidningen Metro 27/12-04 sa han följande:
Reporter: Menar du att svensk-chilenarna inte vill se det positiva med Pinochet?
Rojas: De har inte mognat. Inte minst erkänner de inte den egna skulden till det som hände, de vill vara offer... Jag brukar säga att de flesta alternativen var värre.

Att just Rojas ska anklaga invånarna/invandrarna i Ronna för att blunda för kriminalitet, medlöperi och att svika demokratin ger en bitter eftersmak, och är inget annat än politiskt hyckleri i ljuset av hans agerande när det gäller den mörka delen av Chiles historia.


Om författaren

Författare:
Luciano Astudillo

Om artikeln

Publicerad: 01 dec 2005 13:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: