sourze.se

Europeiska sexarbetare håller möte i Bryssel

Många på Sourze har frågat mig vad Rosea är för någonting. Inför vårt deltagande i konferensen i Bryssel den 15-17:e oktober vill jag försöka skriva en helt kort artikel om organisationen.

Rosea är en intresseorganisation för alla Sveriges sexarbetare och till dem räknar vi alla som på något sätt arbetar eller har arbetat inom sexbranschen. Prostituerade, strippor och porrfilmsskådespelare är bara några av kategorierna. Klimatet i Sverige är hårt mot dessa grupper. Ingenstans i Europa blir man så stigmatiserad och utanför samhället som i vårt ny moralistiska land. Det som ställt till de största skadorna är tveklöst "socialdemokratsfeminismen". Även om grupper som "Fiorna" är mer rabiata och rakt på sak i sitt hat och i sitt förakt så har de lyckligtvis inte den politiska makt som Inger Segelström o Maggan Winberg, för att hugga till med några namn ur "sossearistokratin". Kulmen på ett århundrade av förföljelse blev väl ändå den ökända sexlagen där torsken men inte horan blivit kriminell. Den som drabbas är ju horan: torsken klarar sig bra ändå nu när branschen gått under jorden.

Aldrig i modern tid har Sveriges prostituerade varit så utsatta, föraktade och omyndigförklarade. De ges ett enda alternativ för att tas till nåder inom samhällets ramar.
De förväntas anta en offerroll och hålla fast vid den till varje pris! Då, men bara då kan den skamsna synderskan för det är ofta en hon: manliga horor är svårare att se som offer i nåd få berätta om sin förnedring för ett hyfsat arvode. De stolta yrkesskickliga sexarbetare jag känner betackar sig för denna roll och är därmed livstidsparia i samhället.

Nu är vi emellertid medlemmar i EU och då ska vi ha del av de rättigheter som tillkommer alla EU medborgare. På kontinenten har bland annat kvinnorörelsen tvingat fram en solidaritet med dessa sina svagaste medsystrar, en attityd den svenska kvinnorörelsen står helt främmande inför. I de flesta länder i Europa finns idag starka föreningar av facklig karaktär för sexarbetare och allt färre länder finner det motiverat att just denna grupp ska stå utanför alla normala rättigheter. Föreningar som Hydra i Tyskland och Den Röda Tråden i Holland är föregångsrörelser som med statliga pengar kunnat driva rådgivning och hälsovård samtidigt med juridiskt bistånd till sina medlemmar.

Jan Visser centrum på Prinsengracht i Amsterdam är nog den institution som forskat mest på ,om och runt prostitution i Europa, ja kanske i hela världen även om både Australien, USA och Canada har kraftfulla organisationer som sitter på mycket kunskap. Kvinnor som Margo S:t James och professor Gail Petersen har väl nära på ikonstatus i det här sammanhanget?

Nå den här helgen drar det ihop sig:

"The International Committee on the Rights of Sex Workers in Europe ICRSE announces a press conference in the press room of the European Parliament, Paul Henri Spaak Building, on 17th October 2005 at 13.00. At this press conference the results and conclusions of the European Conference on Sex Work, Human Rights, Labour Rights and Migration to be held in Brussels October 15, 16, 17, 2005, will be presented by sex workers, our allies from international organsiations and policians..."


Ännu en gång ska vi mötas över gränserna och diskutera hur vi kan stödja och hjälpa varandra. Vilka krav har vi då fokuserat på i år?

Låt mig lista de viktigaste helt kortfattat. Vi kräver:

- Rätten till liv, frihet och personlig säkerhet
- Rätten att slippa godtyckliga ingripanden i fråga om privatliv ,familj ,hem, korrespondens samt att slippa angrepp på heder och anseende
- Rätten till rörelsefrihet och rättvisa att få välja bostadsort
- Rätten till frihet ifrån tortyr, från omänsklig och förnedrande behandling och bestraffning
- Rätten till likhet inför lagen och skydd mot diskriminering och varje incitament till diskriminering
- Rätt till en rättvis rättegång
- Rätten att gifta sig och bilda familj
- Åsikts- och yttrandefrihet
- Rätten till arbete, rätten att välja anställning och rätten till rättvisa och fördelaktiga arbetsvillkor, samt skydd emot arbetslöshet
- Organisationsfrihet
- Rätten att lämna varje land ,inklusive det egna, och att återvända till det egna landet

Ja, detta är några punkter som kommer att debatteras deltagarna emellan, var så säkra på det. Det finns väldigt mycket informativ litteratur för den som verkligen är intresserad men det kanske jag kan återkomma till efter helgens händelser?


Om författaren

Författare:
Sunny Börjesson

Om artikeln

Publicerad: 12 okt 2005 21:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: