sourze.se

Blir det en krasch i ekonomin?

Det talas om att Europa måste reformera sin ekonomi men det gäller enligt min mening i ännu högre grad för USA.

I en artikel i Financial Times den 21 september 2005 av Martin Wolf varnar han för att vänta med att räta till missförhållandena i världsekonomin. Artikeln har följande rubrik:"A postponed correction of imbalances would be painful".

Till de värsta missförhållandena hör USAs låga sparande och underskotten i bytesbalansen och budgeten. En abrupt marknadsledd tillrättaläggande av missförhållandena i världsekonomin skulle skapa protektionistiska strömningar. Det skulle bli en nedgång i den amerikanska ekonomin, dollarn skulle falla, inflationen och räntorna skulle stiga. De asiatiska valutorna skulle stiga kraftigt och tillväxten i ekonomin skulle falla kraftigt i Japan och Europa. Ett sätt att rätta till missförhållandena vore att justera växelkurserna i Asien som skulle öka konsumtionen och minska inflationen. USA skulle behöva öka sparandet, få balans i budgeten till år 2010 och få ner bytesbalansunderskottet till två procent under 10 år.

Är det sannolikt att ovanstående åtgärder vidtages? Wolf svarar nej på den frågan. Kanske kommer Bush presidentperiod att likna president Johnsons 1963-1969. Johnson trodde att det gick att kriga i Vietnam och utrota fattigdomen samtidigt som skatterna var oförändrade. Han använde sedelpressarna i så hög grad att det nu är tre gånger mera dollar utanför USA än i USA. Om Bush skall kunna kriga i Irak och hjälpa orkanoffren måste nog Bush också använda sedelpressarna om han vill sänka skatterna. Köparna av dollarn skulle sannolikt vara Kina och Japan. Om dollarn skulle falla snabbt skulle det förorsaka inflation och höjda räntor.

Man talar om att Europa måste reformera sin ekonomi men de mest omfattande reformerna måste enligt min mening genomföras i USA under de närmaste åren.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 28 sep 2005 18:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: