sourze.se

Jag en blatte!

Så sitter man här i utlandet. Jag som alltid varit totalt tvättäkta svensk är numera en blatte!

För er som inte vet vad blatte är så är det en som inte är svensk, eller är det en som inte är urinnevånare i det land hon eller han befinner sej i? Kanske finns inte ens namnet blatte längre i det svennska slangspråket då jag varit utomlands en längre tid? Iallafall så är jag numera blatte.
Vad kännetecknar en blatte? Hur vet man at man är en sådan?

Man pratar med en accent och talar inte det lokala tungomålet flytande. Har ett avikande utseende från de lokala innevånarna. OK, ingen kan se att jag är blatte för jag ser ut som folket här men så fort jag öppnar munnen så vet dom. Man har konstiga talessätt som inte går att översätta utan att folk skrattar åt en. Man har konstiga traditioner. Man vet ingenting om program som gått på tv för bara några år sen och man känner inte till sportstjärnor som var aktuella för bara några år sen.
Man är helt utan den historia som lokala männsikor har när det gäller radio, tv, filmer, sånger och skämt!

Sablar så nyttigt det är att vara blatte. Att få känna av hur det är på andra sidan staketet. Det skulle vara skönt att ha en svensk att prata med ibland så man kan prata om när Per klädde av sej i bara fillingarna i Hylands hörna, Babben hade dold anorexi, Palme blev skjuten på öppen gata, sjunga säng säng säng sova sova, diskutera Allsång på skansen, kunna säja släng dej i väggen utan att bli utstirrad, förstå bakgrunden till crazy frog, att det faktiskt är något alla svenskar känner sej hemma med, att helt enklet överdrivet härma en trimmad moped som inte går så rent.

Moped, trimma vad är det?

Det är inte bara olika språk och traditioner man har i varje land utan även totalt helt olika historia! Det är en hel vetenskap att försöka smälta in i ett nytt land. Det går inte att bara försöka att smälta in när man inte kan låta som dom lokala innevånarna. Dom vet bara att jag är utlänning och dom gissar vilt, är du holländsk, canadensare, welshare? När jag säjer svensk så vet de inget alls om Sverige. Förstår ni att de inte vet var sverige finns på kartan och de har inte en aning om vad en svensk är.

Träffar man någon som vet något så kanske de säjer ABBA, men till 99 procet så vet de inte ens att ABBA är svenska.
Ericsson är en mobiltelefon som såldes här för några år sen men inte poppis, jaså är den svensk? Volvo svensk bil, jaså!
Ändå hör jag svenska trudelutter här så gott som varje dag. Ett företag som säljer tapeter och färg använder en roxette sång, she got the looks. Ett annat företag har reklammusik som låter förvillande lik ååh panik jag har glömt bort vad de heter, de gjorde "Hey you girl in the Mustang hatchback". Har totalt glömt vad de heter och här finns det ingen att fråga om man har glömt något som är svenskt!

Att nynna på musiken ur Kalle Ankas julafton: "Youd better hurry up, tomorrows x-mas day" - ingen här har någonsin hört den sången.

"Kan jag få en raggarballe med svängdörr och en pucko?"
Ronny och Ragge må vara bortglömda även i Sverige men inte av mej.

"Säffle. Kan jag få en kopp kaffe?"


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 27 sep 2005 08:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: