sourze.se

Bush räddar Persson

Den borgerliga alliansen har segervittring och Reinfeldt har börjat öva sig för statsministerrollen. Men Bush kommer att se till att s vinner valet.

Katastrofen i USA kommer att bli den hävstång Persson så innerligt väl behöver. Han har redan börjat. Under partiledardebatten gjorde han oblyga antydningar om "alla dessa fattiga på flykt" och att vi har att vänta oss något liknande om alliansen tar över. Han kommer dessutom att ha god hjälp av en journalistkår som helt saknar kommer yrkesheder när det gäller rapporteringen från katastrofområdet. Roland Poirier Martinsson har i Expressen den 5 september närmare redogjort för hur katastrofen politiseras av den svenska pressen och visat hur enkelt det är att ta reda på fakta. Om man vill.

Men överallt samma analyser.

1 Katastrofen beror på att Bush sparar på säkerheten.
2 Undsättningsarbetet havererade på grund av Irakkriget.
3 Myndigheterna bryr sig inte om offren därför att de är svarta.

Av dessa tre påståenden är de två första falska och det tredje i bästa fall hårdvinklat, men troligen också falskt.

Den svenska vänstern, från tiden då Östen Undén var utrikesminister, fram till våra dagar, har alltid betraktat USA som det största hotet mot freden och demokratin. Kritiken av diktaturer har aldrig ens kommit i närheten av den mot USA. Beläggen för detta är otaliga. Nu gäller åter att damma av det hederliga gamla högerspöket: USA. För nu står något viktigt på spel. Valet 2006.

Persson kommer retoriskt att fråga om vi vill ha samma segregering och samma fattigdom i Sverige som i Louisiana. Rösta då på alliansen blir svaret. Att Malmö är mer segregerat än New Orleans och att Louisiana är rikare än Sverige samt att fattigdomsgränsen i delstaten är högre än medelinkomsten i Borås, kommer nog inte att förtäljas.

Skall vi verkligen ha det som i USA? Det stridsropet kommer att ljuda från vänsterns tribuner med förnyad kraft. Ett rejält stöd kommer vänstern också att få hos många svenskar för sin politik att satsa mer på dem som redan är bidragsberoende och mindre på nya jobb. Höjda bidrag brukar ofelbart appellera till stora väljargrupper. Och de som sin försörjning är helt beroende av bidrag blir fler och fler för vart år.

Katastrofen i USA kommer även att påverka världsekonomin på ett negativt sätt. Gissa exempelvis vilken president som kommer att få skulden för det höga bensinpriset? Sämre ekonomi kommer att ge ytterligare näring och ursäkter åt en samlad vänster. Katastrofen och Bush blir därför regeringen Perssons räddning.


Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 08 sep 2005 12:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: