sourze.se

Så stoppas terrorn

Reaktioner på min artikel "Ni hjälper terroristerna" blev som väntat. Bombhögern vill inte kännas vid någon egen skuld i frågan. Någon blev till och "kränkt". Men så här stoppas terrorn.

Låt oss se sanningen i vitögat. Vem möjliggjorde talibanernas makt i Afghanistan? USA, såklart. När Sovjet invaderade Afghanistan letade USA reda på de mest ärkekonservativa krafter man kunde finna i landet. Man utbildade dessa högerkrafter, gav dom pengar och vapen. Bland eleverna fanns Usama bin Ladin. När Sovjet gav upp var talibanerna mest välorganiserade och bäst beväpnade och kunde lätt ta makten.

Fortfarande tror flertalet människor i väst att bin Ladin är nån slags chef för al-qaida. Problemet är att al-qaida finns inte, inte som organisation. Al-qaida är en idè, inte en organisation. Idén är ärkereaktionär, det är högerkrafter som är i farten. Bush & Blairs krig mot Irak bekräftar dock vad al-qaida hävdar om väst, att vi är ute efter att förgöra den muslimska kulturen, införa västerländska läs amerikanska ideal i mellanöstern, samt plundra länderna på olja.

Usama bin Ladin är fortfarande världens mest efterspanade person. Den som ger upplysningar om var denne befinner sig kan hämta hem en belöning på 600 miljoner kronor. Ändå är han fortfarande på fri fot. Antingen är han död eller också har han nästan ofattbart solidariska personer omkring sig till skydd.

Saddam Hussein var en skitstövel, en diktator. För irakierna var det inte bättre förr, men det är sämre nu, kan man säga.

Bush hävdade att efter kriget mot Irak skulle jorden bli en säkrare plats att leva på. Som nästan allt annat den mannen tänkt, blev också detta fel. Eller är det nån som anser att världen blivit bättre?

Det egentliga orsaken till kriget sades vara att avväpna Saddam Hussein, han hade massförstörelsevapen. När den lögnen inte längre höll, började man yra om att kriget gällde demokrati och frihet. Demokrati kan i och för sig skapas med våld, men det måste i så fall vara folket som befriar sig självt för att det ska fungera.

Demokratikriget är ett av efterkrigstidens mest sanslösa operationer. I hela arabvärlden har detta krig skämt ut själva begreppen "frihet" och "demokrati". När någon nämner dessa ord, skrattar man rått. Man vet vad det egentligen handlar om, USA:s imperiedrömmar och inget annat.

Den islamistiska högern använder nu de vapen som står till dem buds, de spränger bomber, terroriserar, de sprider rädsla och ond bråd död kring sig. Och de måste bekämpas. Men de kan inte bekämpas genom att vi demoniserar den muslimska världens invånare, dessa är nämligen inte onda som demonisatörerna påstår. De är som du och jag, människor som vill ha bästa möjliga liv.

Min övertygelse är att terrorismen bara kan bekämpas med goda avsikter och goda handlingar. Den muslimska världen är stor, mycket större än väst. Där finns många högteknologiska stater. Där finns stora grupper akademiker och där finns många analfabeter. Där är som i USA och Europa, med andra ord.

Men framförallt finns där "vanliga människor". Människor som du och jag, som vill leva sina liv i fred och efter egna önskemål. Att många kanske inte har den västliga världen som ideal, är inget vi i väst ska lägga oss i. Ideal kan bara skapas med goda exempel. Och goda exempel är vi ju inte så bra på.

Muslimer och kristna i hela världen måste därför förena sig i en gemensam tanke. Denna tanke måste dels vara god, dels kunna godkännas av majoriteten.

Det är alltså dags att vi börjar samtala med varann och enas kring ett gemensamt begrepp. Tyvärr har "frihet" och "demokrati" skändats av bombhögern och gjorts omöjliga att använda.

Vad tycks istället om - FRED?

Vad sägs om att samlas under parollen "En värld utan krig"? Vad vore bättre än en global fredsrörelse gemensam i öst och väst? Stark nog att bojkotta Imperiet när så behövs.

Det är nämligen bara folken som kan besegra terrorismen. Kapitalet och politiker kan det inte.

För att travestera Bush: Den som är emot detta, är för terrorismen.Om författaren

Författare:
Roger Lord

Om artikeln

Publicerad: 25 jul 2005 19:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: