sourze.se

Alla är vi invandrare

Det finns ingen grund för att tala om "rena svenskar" eftersom vi alla i grunden är invandrare.

Jag menar inte bara att vi är invandrare pga att förfäder till oss för 10 000 år sedan vandrade från kontinenten upp på den Skandinaviska halvön, i spåren av den tillbakadragande isen. Nej, jag påstår att vi är invandrare därför att vi alla är uppblandade produkter av en mängd olika folk och kulturer.

När jag för några år sedan 1997-1998 arbetade som projektledare för det lokala kulturhuset i en stockholmsförort slog regeringen på trumman för att vi måste motverka rasismen. Jag tyckte jag skulle dra mitt strå till stacken och utarbetade ett program för elever i mellan- och högstadiet där jag skulle gå ut och berätta att vi alla är invandrare. Nu var visserligen inte den dåvarande borgerliga koalitionen i Stockholms stadshus intresserad av att motverka rasismen på detta sätt, utan Jan Björklund tackade nej till programmet. Men för de få elever jag ändå fick gå ut och tala med i två skolor var detta faktiskt en aha-upplevelse. Och fastän kanske politikernepotismen begränsar viljan till att motverka rasismen till att "rätt" människor ska få tillgodogöra sig eventuella tilldelade pengar, så innebär det ju inte att jag i detta forum inte skulle kunna orda om att "alla är vi invandrare".

Bland annat ställde jag frågan till eleverna, om hur många förfäder de trodde att de hade för 1000 år sedan. I allmänhet började svaren ganska lågt, på sådär 50-250 personer, för att kanske i slutändan nå ända upp till 100 000 och då tyckte eleverna verkligen att de hade tagit i. Då jag skrev siffran för antalet förfäder i den 34:e generationen före dem på tavlan, 8 589 934 592 stycken, så häpnade de. När jag dessutom berättade, att det på hela jordklotet förmodligen inte fanns mer människor än kanske 500 000 000 - alltså bara en sjuttondel av deras och era förfäder enligt modellen dubbelt så många varje generation - så blev de alldeles förvirrade. Jag förklarade då, att vi egentligen inte har två föräldrar, eftersom vi gifter oss med släktingar hela tiden kallas anförskjutning, så att vi i själva verket kanske inte har mer än kanske 1,6 föräldrar jag har räknat på mina söners närmaste 8 generationer förfäder/-mödrar.

Efter en stunds frågande fram och tillbaka lyckades jag förklara detta för eleverna och korrigerade siffran för antalet förfäder för tusen år sedan, utifrån att vi egentligen bara har ca 1,6 föräldrar. Plötsligt var antalet förfäder "bara" ca 5 000 000 i 34:e generationen bakåt. Naturligtvis är detta en vansklig metod att förklara på, men det pedagogiska syftet var är att förklara att det inte finns några "renrasiga" svenskar. Om man har flera miljoner förfäder för 1000 år sedan och det i Norden kanske levde maximalt en miljon som kan ha ättlingar än idag, så måste de andra förfäderna sökas utanför Norden. Detta visar väldigt tydligt på att vi på intet vis är "renrasiga" svenskar.

I detta läge öppnade sig också ett lysande socialt perspektiv, nämligen att anknyta till sydländska svordomar av typen "son av en hora" särskilt gångbart i en invandrartät skola, eftersom jag kunde berätta, att vi alla härstammar från såväl horor, mördare och tjuvar som kungar och drottningar. Att vi gör det är nämligen en matematisk nödvändighet och gäller även Carl XVI Gustaf och andra kungligheter. Från mitt eget fall - jag har ganska omfattande släktforskning bakom mig - kunde jag exemplifiera med t ex min farfars lyxprostituerade kusin som jag i och för sig inte härstammar från på 1910-talet, Engelbrekts mördare Måns Bengtsson Natt och Dag, kejsar Karl den Store och andra. Jag berättade också, att i vår familj håller vi alltid på prins John, mot Robin Hood, eftersom vi härstammar från prinsen/kungen men inte Robin. Naturligtvis tyckte eleverna det var häftigt att veta att de härstammar från kungar och drottningar, men de tyckte inte alltid det var lika kul att härstamma från horor, mördare och tjuvar.

Vad som emellertid kanske var mest imponerande för eleverna var den enorma slumpfaktor som gör att vi faktiskt är de vi är. Och det blev alldeles tyst när jag gjorde klart för dem, att hade bara en enda fattats bland alla dessa våra miljoner förfäder - tiggare eller kejsare - så hade vi inte funnits idag! Vilket alltså betyder att ingen är mer viktig än den andra för att vi har blivit till. Så avslutade jag med att säga till eleverna och alla andra nu också, att som de otroliga slumpfaktorer vi är har vi inte rätt att döma ut andra slumpfaktorer. Eller att tro, att slumpen utvalt just mig/dig till att vara bättre vetande eller danad än andra.

Så återstår två artiklar till av mig innan mitt "Sourzeskribentskap" upphör, men de kommer efter sommaren, eftersom jag till skillnad från vissa andra vill kunna svara de som kommenterar mina texter.


Om författaren

Författare:
Dick Wase

Om artikeln

Publicerad: 11 jul 2005 07:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: