sourze.se

Jacko och O.J. hade fällts i Sverige

"1999, när jag var på Miamis flygplats, stötte jag på O.J. Simpson som skulle på samma plan som jag. Jag kunde inte låta bli att gå fram till honom och växla några ord."

Nu har tolvmanna juryn sagt sitt och popikonen Michael Jackson har förklarats oskyldig på samtliga åtalspunkter. Nu när jag hör juryns motiveringar förstår jag att, oavsett vad många vill tro om det amerikanska rättsväsendet och dess hantering av exempelvis O.J. Simpson-fallet, att det faktiskt har fungerat denna gång och att vi kan betrakta domen som korrekt. Men en sak ska ni vara helt säkra på - utifall denna rättegång hade ägt rum i Sverige och i en svensk domstol hade Michael Jackson med stor sannolikhet funnits skyldig och dömts till ett långt fängelsestraff.

Många tror säkert att jag är bara bitter och vill slå till mot det svenska rättsväsendet, men det är inte så, utan det handlar om att jag, genom att studera hur svensk polis, åklagare och domstolar agerar i flera andra sexmål, har fått klart för mig tre saker: 1 Svenska polisen är urusla utredare i den här typen av brott; 2 Åklagarna är ofta osäkra på vad lagen kallar brottet; och 3 Domstolarna består alltför ofta av uttröttade halvsömniga nissar och tanter som dömer enligt vad de inbillar sig har inträffat istället för att döma enligt vad som , "utom varje rimligt tvivel" kan bevisas ha inträffat. Det är DÄRFÖR vi sett så många felaktiga domar i sexmål och så många resningar i Högsta Domstolen som resulterat i friande av tidigare feldömda män. I USA är polisen mycket noggrannare med utredningar av brott av denna typ. Brottsplats- undersökningar äger rum omedelbart och teknisk och annan bevisning samlas för att ge åklagaren ett ordentligt underlag. Åklagarna i USA brukar sällan om inte aldrig felrubricera ett brott och domstolen består av 12 st. vanliga människor med det vanliga bondförnuftet som många svenska åldrande nämndemän saknar! Ett exempel: I USA hade utfallet i gruppvåldtäktsfallen i Södertälje, Rissne och Tumba troligen varit mer tillfredställande än de domarna som vi sett här i Sverige. Offren hade också tilldelats högre skadestånd.

I Sverige hade polisen från första dagen trott på pojken som anklagade Michael Jackson därför att polisen i Sverige är naiv och har en tendens att nästan alltid utgå ifrån att barn och kvinnor talar sanning om sexövergrepp. Massmedia hade också kört samma linje. Svenska polisutredare uttalar sig i kvällspressen redan första dagen om "målsägandens trovärdighet" och huxflux sätter blaskorna i gång med sina saftiga rubriker. Innan man vet ordet av så blir det rök utan eld av situationen. Det hände i mitt fall, det hände i Rederiet-skådisens fall och det hade utan tvivel hänt i Jackos fall i fall han varit svensk.

I Sverige hade Massmedia tveklöst styrt Jackson-fallet och just därför förtjänar den amerikanska juryn beröm för att de inte fallit offer för den enorma massmediala påtryckningen i USA. I Sverige hade de fega ledamöterna definitivt låtit sig påverkas av kvällsblaskorna. Såvitt jag kan bedöma har juryn förstått att en känd person med stora pengar faktiskt kan falla offer för en girig målsägande. I Sverige skulle tanken att en målsägande i ett sexmål skulle vara ute efter skadestånd knappast falla in i tankarna på våra rätt så ofta naiva svenska domstolsledamöter.

En annan sak som jag finner motbjudande är hur Michael Jackson beskrivs som en "weirdo". Givetvis har hans avslöjade livsstil inte gynnat hans sak särskilt mycket i folks ögon, men varje s.k. kändis i Sverige vet, exempelvis att den massmediala bilden av en person nästan aldrig överensstämmer med hur den personen egentligen är. Fråga de privata vännerna till kändisar från Lill Babs till Big Brother Linda och de kan bekräfta detta faktum. Ni minns väl hur på 80 talet den numera folkkäre artisten Thomas Di Leva beskrevs som "konstig" och "udda" bara på grund av sin klädsel. Givetvis bjöd inte Di Leva småpojkar till sängs, men han var ändå något unikt i Sverige och det gör att man kan undra huruvida en domstol och svensk massmedia hade behandlat honom i fall han hade anklagats för något liknande brott som Michael Jackson anklagades för? Jämför Di Leva med den kaxiga och oerhört udda f.d. popstjärnan Leila K. Om Leila K hade anklagats för att ha sovit med småflickor och tafsat på dem är det mer än sannolikt att hon hade fällts även om hon var oskyldig - på grund av den udda person hon är. Okej dessa är fiktiva och hypotesiska exempel, men jag tror att ni förstår vad jag menar.

Men även om det amerikanska rättsväsendet fungerade denna gång betyder det inte att det alltid är bättre än vårt svenska rättsväsende i alla avseenden. I Sverige hade t.ex. Annika Östberg aldrig blivit dömd för mord. 1999 när jag var på Miamis flygplats stötte jag på O.J.Simpson som skulle på samma plan som jag. Jag kunde inte låta bli gå fram till honom och växla några ord. Han var vänlig och vi skakade händer. "Tjena O.J.!" sa jag och berättade om vad som hade hänt mig i Sverige. Den chockade O.J. Simpson tittade mig i ögonen och svarade "Det där hade du aldrig fällts för i USA!". Jag tittade tillbaka i hans ögon och svarade "Och du hade troligen fällts i Sverige!" - Likaså hade Michael Jackson fällts här.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 14 jun 2005 12:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: