sourze.se

Konsten att leva: 1. Insikt

"Du kan alltid bli bäst på att vara dig själv och behöver aldrig försöka bli som någon annan. Om du försöker kommer det aldrig att kunna leda till något annat än att du blir en sämre kopia."

Hur många har inte sagt att de efter semestern, efter nyår eller nästa måndag skall förändra sitt liv? De kanske skall börja träna, äta bättre, sluta röka, sluta söka sexuell bekräftelse, spela för mindre pengar eller kanske sluta helt.

När du sätter upp mål som du inte håller eller når kan det försämra din självkänsla istället för att få dig att må bättre. Varför gör du då på detta sätt? Du kanske inte är tillräckligt motiverad, inte vill förändra dig fullt ut på alla plan eller omedvetet vill vara destruktiv eller göra dig mindre än du egentligen är. Det kan för många upplevas bekvämare att skylla på någon eller något annat än att själv ta ansvar för sin situation. Delar inom dig ser vinster i att fortsätta som du gör i form av njutning eller upplevelser för stunden. Du väljer att lyssna på dessa, kanske för att slippa ta tag i något du just nu upplever som jobbigt, istället för att följa de delar som förstår ditt bästa i längden.

För att du och jag skall kunna förstå oss själva och den värld vi lever i behöver vi komma till insikt. För att kunna komma dit, skall vi vilja komma till insikt. Utan vilja kommer det aldrig att bli möjligt att genomföra något. Vill du inte lära dig att gå, läsa eller lära känna dig själv kommer du få svårt att lyckas.

Faktum är att vi människor oftast är kapabla att göra långt mer än vi tror, eller vill tro. Vi själva och/eller vår omgivning begränsar oss ständigt på mängder av medvetna och omedvetna plan. De flesta barn har en sann och innerlig vilja att förstå saker och försöker ständigt tänja på gränser. Vissa tappar bort denna nyfikenhet på livet under åren som går medan andra fortsätter att ifrågasätta och utvecklas. När du tappar din vilja att förstå och veta är det stor sannolikhet att du tappat bort en del av dig själv eller din livslust.

Vem du själv är kan bara du själv komma till insikt om och svara på, även om andra gärna vill försöka. Det kan i många fall vara svårt att veta vad du vill och vad som är viktigt för just dig. Du kan ha svårt att ta emot den kärlek och välvilja du möter av olika anledningar. Om du själv undviker att söka och hitta svaren kommer andra att ge dig deras. Faktum är att de kanske varken vet eller vill ditt bästa eftersom de har sin egen agenda.

Först den dag du inser vem du är och vad du står för kan du börja leva ditt eget liv fullt ut. Detta kommer garanterat inte leda till att du blir egoistisk eller destruktiv utan bara till att du kommer att börja uppskatta att göra val som stöttar och hjälper både dig själv och andra.

Ofta har vi lättare att hjälpa andra än oss själva. Det roliga är att många gånger hjälper du faktiskt andra bäst genom att inte hjälpa alls. På detta sätt ges din omgivning chansen att lösa sina egna problem. Du kan finnas till, stötta och ge din syn på saken utan att styra i den riktning du tror är bäst. Dina idéer, tolkningar eller förutfattade meningar om hur olika situationer skall hanteras behöver inte vara rätt hur stor välvilja du än känner. Så fort behov av att hjälpa, dåligt samvete eller skuld finns med i bilden är det stor risk att det blir fel. Istället för att hjälpa andra kan du lägga din tid och kraft på att förstå dig själv.

Vi lever alla för att lära och om du hamnat eller försatt dig i en viss situation bör du själv reda ut den och komma till insikt för att slippa återupprepa negativa mönster.

De symptom i form av psykisk och fysisk ohälsa vi idag lever med har inte kommit över en natt utan sakta men säkert kommit smygande. Vi eller våra förfäder har ignorerat varningssignaler avseende både kost och miljö. Ekonomiska intressen eller egen njutning och bekvämlighet har fått gå före människans långsiktiga hälsa.

För att du och jag skall kunna skapa en människovänlig miljö här på jorden behöver vi alla ta vårt ansvar. Om vi var och en börjar med oss själva och föregår med gott exempel blir det lättare än om du försöker tvinga någon annan.

Vi är alla ett, även om vi är separerade varelser. Det du gör påverkar andra antingen du vill eller inte. Det enklaste sättet att förändra din omgivning är därför alltid att förändra dig själv.

Du kan alltid bli bäst på att vara dig själv och behöver aldrig försöka bli som någon annan. Om du försöker kommer det aldrig att kunna leda till något annat än att du blir en sämre kopia. Att känna avund är däremot helt naturligt och du kan använda den som en positiv drivkraft som hjälper dig framåt. Om du inte gör detta riskerar du att bli avundsjuk och missunna andra deras framgång vilket förr eller slår tillbaka mot dig.

En av människans rättigheter, som lätt glöms bort, är att vi alla har rätt att bestämma vår egen upplevelse. Detta instrument till hälsa är outforskat och oanvänt hos många. Beroende på vem du är, hur du uppfostrats och vilka val du gjort i livet upplever du saker på olika sätt. En i andras ögon förmögen person kan uppleva en stor oro för sin ekonomi medan en "fattig" kan känna sig helt trygg. Om du ofta känner dig orättvist behandlad, kränkt eller utnyttjad kan det ligga hos dig. När du accepterar dina egna och andras tankar, känslor och upplevelser kan du tillåta dig att känna allt utan att filtrera bort eller förvränga verkligheten. När du känner kan du själv börja programmera dig att reagera på ett för dig relevant sätt i alla situationer. Du skall inte behöva bli arg på någon för att den liknar en person som behandlat dig illa och du skall inte behöva brusa upp i trafiken för att någon kör för fort. Personen kan vara på väg till sjukhuset… När du själv förhåller dig neutral och fokuserad fattar du alltid bäst beslut. Om du är arg, sårad, vill hävda dig eller hämnas på något plan är det lätt hänt att du krånglar till det för dig i onödan.

Det finns inga standardlösningar på hur du skall göra för att bli lycklig. Vi är alla olika och ingen annan kan veta vad som är rätt för just dig. Du vill kanske ha ett recept eller köpa ett piller som ger dig insikt men det fungerar inte på detta sätt. Insikter kommer av att leva och göra något vettigt med din tid och ditt liv. Sök dina egna sanna insikter och var uppmärksam på dig själv och dina drivkrafter. Låt din kropp och dina känslor vägleda dig. Den dag du tänker, känner och upplever det du vill fullt ut har du kommit till insikt om det mesta.


Om författaren

Författare:
Charlotte Kilman

Om artikeln

Publicerad: 10 jun 2005 22:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: