sourze.se

Släpp in letterna eller dö

Att låta lettiska byggarbetare komma hit och hjälpa oss bygga våra hus och fastigheter är inte en fråga om lönedumpning. Det är en fråga om överlevnad. Och att få lite perspektiv på saker och ting.

Intressant är att ingen klagar över att man kan köpa en dvdspelare för under tusenlappen eller ett köksbord med fyra stolar på ikea för 1300 spänn. Tror någon att de som jobbat med dessa produkter tjänat lika mycket som en genomsnittlig byggnadsarbetare?

Intressant är också om man sätter konflikten i proportion till vad andra tjänar i Sverige och då konstaterar att lönen till de lettiska byggnadsarbetarna som byggnads ansåg vara lönedumpning ligger 20 över den nivå som kommunal nyligen efter mycket kämpande fick accepterat som en minimilön för arbete inom vård och omsorg.

Men min poäng är inte att vi skall låta bli att köpa dvdspelare som är producerade i asien eller att svenska byggarbetare är överbetalda, utan att vi felaktigt ser de lettiska byggarbetarna som ett hot istället för som en möjlighet. En möjlighet att bygga hus till lägre kostnad. En möjlighet att bygga billigare lägenheter, eller i vaxholmsfallet en möjlighet att spara pengar åt kommunen.

För i det långa perspektivet kommer vi inte undan. Globaliseringen är ett faktum, sen är det upp till oss att se det som ett hot eller som en möjlighet. Det är inte en fråga om att utnyttja människor ifrån andra länder, lika lite som vi utnyttjar amerikaner när vi köper en Ford. Det är en möjlighet för oss här i Sverige att göra det vi är bäst på och låta andra göra det de är bäst på. Låter vi letterna hjälpa oss att bygga våra hus förbättrar vi dessutom deras möjligheter till tillväxt och ökat välstånd.

Men, invänder någon, om vi låter letter bygga hus i Sverige så kommer lönerna för svenska byggnadsarbetare att sjunka. Sant, och ofrånkomligt. Och dåligt för byggnadsarbetarna som får söka annan sysselsättning vi väljer här att bortse ifrån att den svenska byggbranschen är överhettad och att det finns jobb nog åt alla för stunden, men likafullt ofrånkomligt och på sikt dessutom bra för samhället. Svensk tekoindustri som tidigare var en krisbransch har återhämtat sig och Sverige är idag återigen en stor textilnation. Vi är duktiga på att designa kläder, medan andra är duktiga på att sy dem.

Vad är då alternativet? Vad händer om vi fortsätter se omvärlden som ett hot och tycker att vi klarar oss bäst själva? Jo vårt välstånd kommer att urholkas och vi får alla dela på de öka kostnader det för med sig. I praktiken kommer alla svenskar att genom höjda hyror, huspriser eller skatter få betala mellanskillnaden mellan svenska och lettiska löner för att alla byggprojekt i Sverige. Det blir mycket pengar. Är det så vi vill ha det?

Hot eller möjlighet?


Om författaren

Författare:
Daniel Björkman

Om artikeln

Publicerad: 08 maj 2005 23:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: