sourze.se
Artikelbild

Vad heter den här åldern?

Jag kan förstå stenåldern, järnåldern osv, men vad tusan befinner vi oss i nu? Inget med intelligens i alla fall.

Min äldsta son som nu är 14 år ställer bra och relevanta frågor, som jag tyvärr inte kan ge lika bra svar på. Han är på väg in i en tid då man tycker att det ska finnas logiska svar, men det gör det tyvärr sällan.

Jag känner att jag ska lämna över en värld till honom som jag omöjligt kan förbereda honom på. En tid när man skriver väldigt lite i tidningar om hur och vad man bör tänka på och göra för att klara av ett helt liv tillsammans med alla med- och motgångar som det innebär, och istället fyller dessa sidor med hur man bör se ut och hur man får det bättre i sängen, med både en, två och tre partners. Kända människor som vill rasera kärnfamiljen och tycker att den har spelat ut sin roll, när man istället kunde angripa varför det barkar åt skogen med så många förhållande, t ex att många människor inte borde dricka sprit och att det oftast är under alkoholpåverkan som man bråkar eller säger saker man inte skulle annars, är otrogen och vaknar och tänker, vad fan gjorde jag så för.

Här min son, mobiltelefon med kamera och video samt internet, bry dig inte om att vi håller på och förstör hela ekosystemet och att penninggiriga människor styr så att de får ännu mera pengar, detta på alla människors bekostnad när jorden till slut gäspar och säger "Tack, nu orkar jag inte mer."

Här min son får du en nutid, men lek för fan inte med ordet framtid för då mår du bara dåligt. Jag har försökt hela mitt liv och jag har bara mått dåligt av det, inte kunnat förändra vad jag tyckt varit fel och sett hur vuxenvärlden svikit så många gånger att jag tappade hoppet redan innan jag fyllt femton. Lärare som jag haft och som mer var intresserade av att ha en sexuell relation med min mor än att vara bra lärare, en fritidsledare som blev gravid med en klasskamrat till mig när jag gick i åttonde klass, en skolsyster som klassade mina oerhört plågsamma magsmärtor, inte som något tecken på att mycket var fel men istället som "Spökande blindtarm".

Här min son får du en värld som tror att inlärningsförmåga är detsamma som intelligens, bäst betyg ger bäst jobb, de som kan plugga in råmycket fakta kan givetvis vara med och bestämma om hur vi ska sköta saker och ting i vårt samhälle, och se vilket bra jobb de gjort, vi är helt beroende av olja som kommer att ta slut, men alternativ kommer endast när man sålt det sista fatet, eftersom de som har tillgång till oljan även är maktlystna människor som styr världen med sina pengar, som om de skulle kunna ta dom med sig efter detta livet. Min högsta önskan är att när alla dessa hagalna människor dör kommer Sankte Per att säga "Tog du inte med dig pengarna i kistan? Vad dumt, nu får du jobba i disken, varför tar ingen med sig sina pengar när man kan det?" Då skulle det verkligen kunna kallas himlen.

"Ja, men du kan ju rösta", säger min son. Ja, det kan jag, men bara i kommunala valet då jag är Canadensisk medborgare, och vad ska jag rösta på? Med mina tankar om ekosystemet tror man att jag skulle rösta på Miljöpartiet, men jag är inte för förändringar som så drastiskt skulle försämra för företagsamheten att alla jobben skulle hamna i utlandet, visserligen på bekostnad av naturen, men hur många är villiga att minska på alla dessa bekvämligheter som finns, hur många cyklar till affären istället för att ta bilen och låta bli att sprida massa avgaser, inte ens jag. Jag har slutat tänka efter och är ännu en av dem som gett upp då man någonstans i ryggen känner att det lilla jag kan bidra med inte gör någon skillnad. Och jag kan inte rösta på Vänsterpartiet då jag vet vad rött inneburit för så många olyckliga människor, det kan inte förnekas, rött är dött.

Socialdemokraterna som regerat en längre tid, och har det blivit bättre? Absolut inte. Vi erbjuder inte ens ålderdomshem åt dem som vill ha det. Istället skryter vi om att ha Sveriges lägsta kommunalskatt i Kävlinge. Om ni inte kan omfördela den skatt ni får in så höj den gärna för min del bara ungarna kan äta skolmaten och vi kan erbjuda en sjukvård och äldrevård som kan heta duga.

Hur kan man servera en fjortonåring tomatsoppa som ett mål mitt i en lång dag och tro att han ska kunna koncentrera sig under eftermiddagen. Han växer och är jättehungrig. Som tur är kommer han hem till ett hem som alltid är fyllt med mat, men det gör inte alla. Hur hungriga är dom som kommer hem till en ensamstående missbrukande mamma, det finns såna hem, jag vet att det gör så.

Moderaterna, som helst av allt bara vill vinna, som om det var viktigare än att ha goda ideer, och en bra politik. Så fort vi närmar oss val så kommer de med det ena fina förslaget efter det andra, är vi människor så korkade att vi inte förstår att den beska medicin som behövs för att rå på alla samhällets problem är lösningar som i dagsläget inte vinner ett val utan talar om eftertanke och att alla hjälps åt på ett sätt som gör att vi kanske måste släppa lite på den lyx vi kräver. Det är aldrig populärt, men hellre en tråkig sanning än att behöva leva i en lögn som till slut rasar.

Centerpartiet och Folkpartiet vill jag inte ens tänka på som direkt efter tsunamin la ner mest energi på att smutskasta och hitta socialdemokratiska bovar än att ta lärdom och förbättra samt kanske hjälpas åt med alla partier för att få den bästa lösningen för framtiden och för dem som mist sina nära och kära.

Vad har vi då kvar, KDS som enligt mitt tycke mer har varit Alf Svensson än ett parti, och även om jag tror på gud så kan man inte lita till högre makter när det brådskar, men det finns ingen som kan erbjuda raka sanningar och en plan på hur vi på hela jorden ska kunna gå framåt i utvecklingen, och då menar jag att vi ska kunna använda vad jorden erbjuder oss på ett sådant sätt att jorden orkar fortsätta erbjuda oss detta. Som indianerna sa till guldgrävarna, ni får gärna gräva efter guld på vår mark men fyll igen hålen så att ni återställer naturen.

Ja, tillbaka till min fråga då, vad kommer vi att kalla denna tid i framtiden? Den andra stenåldern? Jag känner mig maktlös, men jag ska nog hinna en del till innan man blir för gammal, och hoppas att mina barn i alla fall ser hopp i att jag försöker förbättra så att de till skillnad från mig när jag växte upp kan hoppas och tro.

Nu är det i alla fall soligt ute och det är en bra början på en lördag, det luktar snart grill och sommaren är här inom kort så nu tar jag ett djupt andetag och har en trevlig helg med kärnfamiljen.


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 04 apr 2005 22:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: