sourze.se

Mobiltelefonsjuka är verklighet

Jag vet inte varför jag svarar på Fredriks ganska tramsiga artikel. Han faller själv offer för att han hör det han vill höra och har svårt att ta in konkreta fakta som motsäger hans åsikt.

Som jag skriver i min förra artikel så mådde jag som en prins innan jag skaffade min 3G mobil, jag äter ekologisk nyttig mat grönsaker bra fett, fisk och kött. Min dåvarande flickvän och jag vi trimmade våra kroppar med extremt mycket näringsrik mat. Vitaminrik, spårämnes rik, jag tränar flera gånger i veckan. Jag bor nära grönområde och promenerar ofta. Det var inget som helst fel på mig fysiskt. Jag mådde otroligt bra.

Sen plötsligt, _bara_ när jag ringde i min nya 3G telefon och _varje gång_ jag sen pratade i telefonen så fick jag reaktioner från min kropp i form av huvudvärk, stickningar i fingrarna, illamående och tillslut så låg jag helt utslagen i min säng.

Att jag skulle skylla andra krämpor på mobiltelefonen är således en idé skapad i Fredriks hjärna, helt enkelt för jag hade inga andra krämpor under denna tid.

Fredrik Sjödin säger att elektricitet och radio är relativt nytt och svårbegripligt.
Inte för mig. Jag har varit en teknik-nörd i hela mitt liv. När jag var liten släpade jag fram all möjlig teknik, radio TV, skivspelare, apparater från soprum etc hem till mitt rum till mammas delvisa glädje för att jag lärde mig saker och delvis bestörtning för allt skrot jag tog hem. Jag mixtrade trixade lagade och undersökte.

Jag var först bland kompisarna att skaffa egen stationär telefon när jag var 13år, först med att skaffa egen TV i mitt pojkrum, först med att skaffa CD-spelare när dom var nya. Jag skaffade hemdator 15 år innan det blev "var mans egendom", jag sålde ett eget dataprogram till ett företag och fick lön jag var då 12år gammal. Jag var också först med DVD spelare och jag var först bland alla kompisar att skaffa mobiltelefon.

Jag premunerade på Illustrerad Vetenskap och tidskriften Fakta.
Tro mig, jag är inte teknikrädd, inte forskningsrädd.

Fredrik Sjödin säger att vi inte bryr oss om att ta redan på den "verkliga orsaken." utan bara skyller på mobilen i brist på just den "verkliga orsaken"

Det resonemanget är som om att en person som har bränt sig på en het spisplatta efteråt försöker hitta den "verkliga orsaken" till att han får ont. Det kan inte vara spisplattan, nej det är troligen psykosymatiska problem, stress på jobbet, rökning för lite motion. Sen att han råkade få ont och få brännskador just precis när han la handen på plattan det var bara en ren tillfällighet.

Bravo Fredrik!

Mina symtom uppkommer bara i samband med att jag använde mobiltelefon, dom symtom har jag aldrig känt någonsin i något annat sammanhang, dessa symtom är exakt dom symtomen som väldigt många andra i vetenskapliga studier har fått när dom exponerats för samma typ av strålning.

När Fredrik säger att vi tror att det är "industrin" som mörkar eller "staten" som mörkar kan jag upplysa honom om att efter att jag fick dessa problem så var jag i kontakt med.

Alla höga Chefer på mobiltelefon företaget 3 utom deras VD.
Investor som äger halva 3
Informationschefen på Hutchington Wampoa i London som äger andra halvan av 3
Motorolas informationschef telefonen var en Motorola
Olle Johansson forskare på KI
Flera politiska riksdagsledarmöter.
Tjänstemän hos regeringen.
Vetenskapsakademin.
Statens Stråldkyddsinstitut.
Journalister på
TT
Aktuellt
Studio ett
med flera.

Jag skulle vilja säga att staten och industrin är ganska ovetande om problemen. Dom tar forskarnas: "Vi kan inte bevisa att det är farligt" och gör om detta till "eftersom det inte finns några bevis för att det är farlig så är det nog inte så farligt." "Föresten använder jag mobilen varje dag och det ger jobb i Sverige därför kör vi!"

Det är inte så att företagen skiter i sina kunder, eller jo på sätt och vis om dom ställs mellan en kund som klagar och styrelsen i London så skiter dom i kunden som klagar.

Men marknadschefen på 3 Helena Westin var faktiskt heller inte ens intresserad av att höra några problem. Så henne kan jag helt sanningsenligt beskylla för att köra huvudet i sanden.
Informationschefen på Investor sa "Jag skall ta med mig det du säger i mitt fortsatta arbete" - Det betyder inte att han slog i stormklockan, utan just bara la det i bakhuvudet.

En regeringstjänstekvinna under miljöminister Lena Sommestad sa:
- Jag är mer oroad för trafiken utanför mitt arbetsfönster som släpper ut ozon i avgaserna. Och föresten lite får man ju stå ut med för man vill ju kunna prata med folk och man vill ju kunna åka hit och dit, det är bekvämt att åka bil.
Och när jag frågade "Skulle då låta dina barn använda mobiltelefon?" då blev hon först tyst och arg och pressad för att jag "gav mig på hennes barn" och sen sa hon
- Jag uppmanar dom att vara försiktiga och att alltid använda headset.

Fredriks "kritisk tänkande" ger jag inte mycket för jag tror att han själv vill framstå som en kille som tänker kritisk men som har misslyckats i det här fallet.

Personligen tror jag att människor idag sätter allt för stor tilltro till vetenskapen och för lite tilltro till att lyssna på sin egen kropp.
alla djur luktar på sin mat innan dom äter den för att upptäcka konstigheter, vi människor tittar på datummärkningen av exakt samma orsak. Vi har avsagt oss vår egen förmåga att avgöra vad som är bra och dåligt.


Här är artikeln slut men ni som vill läsa vidare finns lite till härnere.

Här är lite kritiskt tänkande jag har ägnat mig åt.
Fråga 1.
- Dom symtom jag kände, har jag känt dom i något annat sammanhang när jag varit stressade eller när jag haft det jobbigt på jobbet eller i något annat pressat läge?
Svar: Nej dom symtomen var helt nya, jag har aldrig känt den typen av huvudvärk förut. Det var en helt ny upplevelse.

Fråga 2
- Finns det verkligen forskning som stödjer mina problem eller är det bara hokus pokus?
Svar: Det finns massor av forskning som stödjer mina problem och som exakt beskriver dessa symtom på exakt samma sätt. Massor av människor som genom blind-tester har blivit utsatta för strålning har givit exakt samma symtom.

Fråga 3
- Kan dom reaktioner jag fick bero på något annat i min omgivning.
Svar: Ytterst osanolikt. Problemen uppstod bara och alltid när jag använde telefonen. Innan var jag helt friskt och bara i samband med telefonen blev jag sjuk. Problemen försvann när jag slutade använda telefonen, och problemen uppkommer om jag nu använder vanlig GSM telefon.

Fråga 4
- Är jag typen som brukar gnälla över allt möjligt nytt och brukar bli sjuk av "ny teknik"
Svar: Svar nej, jag är ingen kvinna i 40-år åldern som hatar all annan teknik än sin elvisp. Jag är och har alltid varit en tekniknörd, jag byggde egna telefoner när jag var liten.
Jag har har aldrig upplevt några problem med vanlig GSM telefoni förutom några få gånger då jag fått huvudvärk efter att ha pratat extremt mycket. Men efter mina problem med 3G telefonen har jag nu blivit överkänslig även mot GSM telefoni och även mot trådlösa hemma telefoner.

Fråpa 5
- Skulle verkligen staten och företagen släppa lös en sådan produkt om den var farlig?
Svar: Ja teknikutveckligen går oerhört fort och om man skulle stoppa allt som kunde vara farlig så skulle vi inte släpa lös mycket. Samtidigt är forskningen på om mobiltelefoner är svår för det tar långt tid att se effekterna.

Fråga 6
- Får andra människor reaktioner när dom pratar i mobiltelefon?
Svar: Dom flesta människor upplever förändringar i form av "varmt öra" när dom pratar i mobiltelefon, till skillnad från vanlig telefon, det är ju en reaktion god som någon. Det är ju själva beviset för att kroppen reagerar av mobiltelefonen.Om författaren

Författare:
Marcus Ottosson

Om artikeln

Publicerad: 28 mar 2005 20:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: