sourze.se
Artikelbild

Billy Butts nyårskrönika

Efter Knutby och flodvågskatastrofen är det första jag kommer att minnas av 2004 hur dokusoporna började stå mig upp i halsen.

Med undantag av Knutbymordfallet och den horribla naturkatatrofen som just inträffat i Asien kommer jag att minnas tre saker om året 2004. Den första av dessa är att det var året då dokusåporna började stå mig upp i halsen och den andra handlar om hur jag kommer att minnas rättsväendets ökande nonchalans gentemot kvinnor som utsatts för våld, såväl som hur massmedierna fick kliva in och rätta till fallet om den incestdömde 47-åring som nyss blev friad genom resning. Den tredje saken jag aldrig kommer att glömma är hur två Malmökillar 27 årige Ulf och 29 årige Göran fingerade namn blev utsatta för årets justitiemord - något som ni andra kanske inte känner till eftersom medierna inte alltid kan belysa alla sådana rättsfall.

Låt mig börja med dokusåporna. Visst har vi fått nog av dessa urkassa program? När jag granskar mediaarkivet hittar jag mera artiklar om Robinson, Farmen, Idol 2004, The Batchelorette, Big Brother Linda m.m. än om samhällets viktigaste fråga just nu, nämligen våldet mot kvinnor! Jag måste erkänna, att trots att jag hatar dokusåpar, tittar jag ibland när det inte finns någonting annat att se i TV. Jag kände mig tvungen att följa årets "Farmen Skärgården" på grund av att min gudson Jonathan Cox antogs som deltagande. Efter tre avsnitt tröttnade jag på skiten och orkade inte titta mer! Men den dokusåpa som fick mig att nästan kräkas var TV3s "Izabellas bröllop" som jag av en slump surfade in på en regnig höstkväll, och följde av ren nyfikenhet om hur utfallet skulle bli. Genom att producera ett så fruktansvärt smaklöst program har Strix Television och TV3 onekligen sänkt sig till kloakerna under 2004. Här hade vi en ganska snygg men onekligen fånig och ganska ytlig tjej som var så förbannad kräsen att ingen kille tycktes passa henne. När bröllopsdagen närmade sig blev det panik och hon plötsligt blev "kär" i en av killarna som hon tidigare avfört. Det hade blivit hundra gånger mer spännande om den killen hade bett henne dra åt skogen så att hon fick lite av sin egen medicin. Men ärligt talat - hur lågt kan man hamna i svensk TV när man under 55 dagar försöker med hjälp av en f.d. mediakänd sexolog, Malena Ivarsson, och en fullkomligt färglös grupp av rådgivare, försöker hitta en kille till Izabella. Ni som sett programmet måste hålla med mig om att killarna var urtråkiga figurer allihopa. Ingen av dem hade varken humör eller karisma. Ett klart misslyckat TV program som slutade upp med att paret går in i kyrkan iförd brud och brudgummens kläder och i sista ögonblicket avsjöjar att de inte ska gifta sig alls. Upplösningen luktar som en "insider jobb" från Strix redaktions sida!

Våldet mot kvinnor är ett betydligt viktigare ämne och under 2004 misshandlades oerhört många kvinnor i Sverige. Författaren Liza Marklund, som jag annars tycker är en ganska fånig kvällstidningsinspirerad figur gjorde en bra insats med sina programm om våld mot kvinnor. "Lite Stryk får dom tåla" var den bäst producerade samhällsprogram i svensk TV under 2004! Det märktes i hennes ögon att Liza Marklunds budskap var "Nej för faaaaeeen! Nu har jag fått nog! Nu ska hela Sveriges folk få veta vad det är som pågår när det gäller våldet mot kvinnor". Programmet visade också vilka urdåliga poliser och fega åklagare vi har i det här landet och hur krångliga regler om preskription som gör att skyldiga män som begår våld mot sina kvinnor undkommer åtal.

Regeringen lovade att ta itu med problemet, men några riktiga konkreta resultat har vi ännu inte sett. Det finns fortfarande dumma poliser i Sverige som nonchalerar kvinnor som anmäler våld. Ett av det vidrigaste exemplen på detta inträffade bara för några veckor sedan då en 19 årig flicka som blev våldtagen på öppen gata i Täby, blev nonchalerad av polisen som tyckte att hennes mamma skulle "gå och hämta henne från brottsplatsen". Efter medial exponering av fallet blev polismännen åtalade för tjänstefel - så rätt - gott åt dem säger jag! Men frågan är om de åtalen ska ligga på någon liten fjantåklagares skrivbordshylla tills någon annan reporter upptäcker att tiden gått ut och saken preskriberats?

Å så till Ulf och Göran och alla de oskyldigt dömda män som firat jul i svenska fängelser. Uppskattningsvis tror jag att det handlar om ett 40 tal killar. Två av dessa blev friade häromveckan i det uppseendeväckande incestfall som belystes av SVTs "Uppdrag Granskning". På julaftonsmorgonen ringde Ulf till mig ifrån fängelset för att önska mig en god jul. Han var vid gott mod trots hans bisarra omständigheter. För honom och alla de andra oskyldigt dömda män i Sverige har 2004 varit ett "Anno Horribilis". Finns det någon duktig reporter som vill granska deras fall?

Låt oss hoppas att vi under 2005 slipper se fler fåniga dokusåpor. Låt oss slippa Big Brother Lindas tuttar och Naken Jannes "helikopter". Låt oss slippa läsa om att polisen struntat i att hjälpa någon våldtagen kvinna och framför allt låt oss slippa höra talas om fler män som döms oskyldiga i sexbrott. Låt oss värna om varandra och göra det svenska samhället till en tryggare plats att vara på.

Gott Nytt År allihopa!


ÅRETS 2 BÄSTA NYHETER:
1 att regeringen kommer att skärpa lagarna om brott mot kvinnor
2 att regeringen äntligen beslutat att hjälpa oskyldigt dömda män att få resning genom att erbjuda rättshjälp.

ÅRETS 2 SÄMSTA NYHETER
1 allt tjafs om Zlatan och journalisterna
2 Knutbmordet - det blev för mycket och för stort!

ÅRETS 2 BÄSTA ARTISTER
1 Darin Zanyar från Pop Idol 2004 - han kommer att bli världsstjärna
2 Marit Bergman - Gud va hon sjunger bra!

ÅRETS 2 SÄMSTA ARTISTER
1 Lena Philipson - hon har fortfarande efter snart 20 år i branschen inte lärt sig att hälsa på folk!
2 Regina Lund - Hennes skivor är pinsamma. Hon bör hålla sig till sin skådespeleri. Någon sångartist är hon inte!

ÅRETS BÄSTA TIDNING
Aftonbladet - Gapet i försäljningen mellan Aftonbladet och Expressen bara ökar och ökar för varje månad.

ÅRETS SÄMSTA TIDNING
Expressen - det är tyvärr kört. Getingen har tappat sitt stinget för alltid.

ÅRETS BÄSTA TV PROGRAM
"Lite stryk får dom tåla" - Liza Marklunds dokumentärserie om våld mot kvinnor

ÅRETS SÄMSTA TV PROGRAM
"Izabellas bröllop" - det skulle inte förvåna mig om hon håller med om detta.

ÅRETS BÄSTA POLITIKER
Gudrun Schyman - onekligen! Sveriges absolut bästa och färgstarkaste politiker

ÅRETS SÄMSTA POLITIKER
Mona Sahlin - Gud, har vi inte fått nog av henne? Vad gör hon egentligen?

ÅRETS JOURNALIST
Hannes Råstam - från SVTs "Uppdrag Granskning" som avslöjade justitiemordet mot den incestdömde 47-åringen och hans 69-årig vän.

ÅRETS SÄMSTA JOURNALIST
Belinda Olsson - hon driver löjliga saker under feministisk täckmantel.

ÅRETS IDROTTARE
Zlatan - som fick nog av journalisterna och sade så rakt ut!

ÅRETS STÖRSTA ÖVERDRIFT I MEDIA
Jan Malmsjös "sjukdom" som rapporterades för drygt två veckor sedan. När jag läste saken blev jag skitorolig och kastade jag mig i telefon till honom för att höra hur gubben mådde bara att upptäcka att han mådde skitbra och var lika fövånade över löpsedeln som jag var!

ÅRETS TRAGEDI
De asylsökande barnen som tvångsmatades på grund av psykiska störningar som grundat sig i avvisningshot

ÅRETS BLUFFMAKARE
Robinson Robban - som hittade på att han räddade en tjej från en våldtäkt för att få gratis reklam i pressen. Snubben är uppenbarligen i stort behov av vård! Finns det någon psykoterapeut som orkar?

ÅRETS PAR
Runar & Agneta Sjödin - Ett härligt par! Hoppas att det håller

ÅRETS FÅNIGASTE PAR
Markus Schenkenberg och Emma Andersson. Hur var det nu? Hon ville - men han ville inte... eller var det tvärtom - vem vet? Vem f-n bryr sig?

ÅRETS FARLIGASTE PERSON
George W.Bush - som förlängt kriget i Irak på unga hjärntvättade amerikanska soldaters bekostnad.

ÅRETS POLITISKA SKANDAL
Regeringens döljande av fakta bakom utvisningen av de två svenska medborgare till Egypten

ÅRETS KVINNA
Prinsessan Victoria - som företräder Sverige på ett mycket hederligt och engagerat sätt och som kommer att bli Europas absolut bästa monark!

ÅRETS MAN
Justitieministern Thomas Bodström - som även om det inte syns tydligt ännu, håller på städa upp inom det svenska rättsväsendet. Jag vet detta - jag har spioner inom Justitiedepartementet!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 27 dec 2004 22:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: