sourze.se

Den självgoda skribenten

Andreas Björsten har i en artikel berättat om hur svårt det är att få skriva krönikor, för en tidning mot betalning.

För ungefär ett år sedan skrev Sourze: s dåvarande mest produktiva skribent –som dessvärre aldrig översteg kvalitet med kvantitet, på hans mindre bra artiklar – en svarsartikel med rubrik ”Svar till Åke”.

Den medelålders mannen, som under våren 2003 debuterade på Sourze, var besviken på Åke som tydligen via en kommentar anklagat honom för enbart söka beröm från sina läsare. Han svarstext var lika ynklig och patetisk, som personen själv utgav sig för att vara. Han medger i sitt svar ”att hans mål är att få skriva krönikor i Metro, men han har varken pengar eller de rätta kontakterna”.

För kontakter måste man tydligen ha enligt denna man, om man vill ha ett uppdrag som kolumnist?
Han klargör också i sin svarsartikel att han har all den kapacitet som behövs för att skriva kolumner. Bara det att ingen chefredaktör tycktes begripa det?

För alla hans bekanta, berättade han om sitt Sourze-skrivande och hoppades att de skulle läsa hans artiklar. Trots att den medelålders mannen inte själv, enligt egen utsago, ännu hade kapacitet att skriva kolumner mot betalning, drog han sig inte för att ge andra skribenter –som hade fan så mycket högre potentialer, för att bli erbjudna ett uppdrag som krönikör i en tidning –sina synpunkter.

Men, det lustiga är att den medelålders mannen, själv alltid blev flyende förbannad, om någon av oss gav våra synpunkter på hans texter?

Ungefär vid den här tiden i fjol, slutade han skriva på Sourze, men kom tillbaka som ledarskribent i våras. Ett uppdrag som han lär ha fått ståpäls av att bli erbjuden. Därefter försvann han igen. Det är troligt att han fortfarande deltar i kommentarsfälten under pseudonymer i, för att ge igen på de som skribenter som var bättre än honom?

Min poäng är att man inte får något uppdrag som krönikör, utan att vara en etablerad person, som tidigare har debuterat som författare, journalist eller proffstyckare. Vem bryr sig vad den medelålders före detta datakillen tycker i Metro, om man dessutom ska behöva betala honom?
Man kan tycka vad man vill om tidningarnas kriterier för krönikörer, men det bör vara en etablerad tyckare som luftar sina åsikter, inför allmänheten.

I övrigt önskar jag alla Sourze-skribenter, som vill skriva mot betalning: Lycka till, så länge ni inte i första hand vädjar efter beröm från läsarna, så har ni stora möjligheter.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 24 okt 2004 16:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: