sourze.se
Artikelbild

Mulder och Scully, se hit!

Det finns liv där ute. Intelligent liv. De har haft ögonen på oss länge, men det var först i mitten av tjugotalet som tiden var inne för fas ett i den djävulska planen, en process som pågår än idag.

En skotte vid namn John Logie Baird trodde att han kläckt idén på egen hand, men han var bara ett verktyg, en liten pusselbit. Det var 1926. Olympiaden i Berlin tio år senare var det första stora eldprovet. Jodå, kalkylerna och tidsplanen höll, alla förväntningar infriades. Den 15 september 1956 var det dags att embarkera det lilla landet i Norden. Då hade man redan den amerikanska kontinenten i ett järngrepp och Europa var på god väg att gå samma öde till mötes.

"Koloniserandet" av Sverige gick lättare än beräknat, tack vare ett uppdämt behov och framgångsrik lobbyverksamhet där framför allt yngre "lättköpta" medborgare blev betydelsefulla påverkare. Efter bara fyra år fanns den så viktiga enheten för planens genomförande i en miljon svenska hem. Det är bra jobbat.

Hemmen anpassades efter den nya "livsstilen" och fylldes av metaprodukter som bekräftade det omöjliga i att stoppa utvecklingen. Att vända en atlantångare hade varit en barnlek i jämförelse. En global industri blommade upp och den växer fortfarande. I december 1969 fördubblades utbudet i Sverige i ett slag och efterfrågan har sedan dess bara ökat och behoven tillfredsställts.

Om de, där ute, skulle få för sig att teleportera en garnison till varje svensk småstad en vanlig vardagkväll under prime-time, skulle de finna att tiden är mer än mogen. Torgen ligger fortfarande tomma, gatorna är ödsliga och Stadshotellen lockar med happy hour och pianobar, men medborgarna skrattar hellre hemma framför TV:n. Än så länge. I samma stund det går upp för individen att hon kan ta makten över sitt beteende, trycka på record och titta när hon själv vill kan det vara försent. Då är risken stor att vi alla går ut på gator och torg och börjar umgås som förr, innan den 15 september 1956.

Egentligen borde invasionen skett redan någon gång på sextiotalet när Lennart Hyland fjättrade hela befolkningen framför apparaterna, var han en förklädd extraterrestrial?. Eller under något av Stenmarks många legendariska åk som paralyserade nationen, om än bara för ett par minuter varje gång. Att invadera under den TV-sända första månlandningen hade ju annars varit en händelse som ser ut som en tanke.

När kan man räkna med att motståndet är som minst? När är överraskningseffekten som störst? Under finalen av IDOL 2004 eller Farmen? Robinsson har blivit lite urvattnat nu när det sänds i stort sett varje dag. Det går bort.

Svaret är enkelt. Det finns egentligen bara ett TV-program som är tabu att spela in och som måste ses live. Kalle Anka på julafton. Lämpligaste tillfället att invadera är alltså någon gång mellan kl.15.00 och 16.00 den 24 december. Är tidsplanen för tajt för att samla styrkorna vid nämnda tidpunkt detta år går det bra att vänta till nästa, eller nästa, eller nästa...


: : :


- Skotten John Logie Baird utvecklade ett mekaniskt system för bildöverföring 1926.
- Olympiaden i Berlin 1936 var den första som TV-sändes.
- Den 15 september 1956 startade den första svenska reguljära TV-sändningen
- Den 6 december 1969 fick Sverige två TV-kanaler.


Inspirations- och faktakälla: "Älskade pryl" av Thomas Eriksson, bokförlaget Prisma.Om författaren

Författare:
Anna-Carin Collin

Om artikeln

Publicerad: 02 okt 2004 17:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: