sourze.se

Borgerligheten bör dra lärdom

I slutet av 80-talet fanns ett stort missnöje hos medborgarna med den förda flyktingpolitiken, men att föra en öppen diskussion om flyktinginvandrarna var tabu ur etablissemangets perspektiv.

Varför? Därför att det kunde skapa främlingsfientlighet hos folket. 1991 kom ett nytt parti till jorden: Nydemokrati, bestående främst av missnöjda moderater och socialdemokrater. Inget av de då etablerade partierna ville samarbeta med detta parti, som fiskat i grumligt vatten. Så kom Nydemokrati in i riksdagen och utgjorde en vågmästarroll på den nya borgerliga regeringen och blev dess stödparti.

Det nybildade partiet Junilistan överväger nu att ställa upp i riksdagsvalet 2006, om det inte blir en folkomröstning om EU-konstitutionen. Junilistan är som de flesta populistpartier, ett enfrågeparti, men med fokus på europapolitik. I deras kritik framför de uteslutande samma åsikter som de två etablerade "nej-partierna". Men skiljer sig på en väsentlig punkt, som den EU-vänliga borgerligheten bör vara lyhörda för; Junilistan är inte motståndare till EU och ökat centralisering. En berättigad kritik som de flesta europavänner bör ställa sig bakom. Då skulle de vinna mer trovärdighet och eliminera riksdagen EU-fientliga krafter.

"Allians för maktskifte 2006" bör nu föra en öppen dialog om missnöjet med EU och kritisera byråkratin hårdare. Då kan de få tillbaka, tidigare europavänner, som idag är besvikna på samarbetet. Om borgerligheten inte gör det före valet, bör de ta stöd av Junilistan, som till skillnad mot Miljöpartiet kan bidra till ett borgerligt regeringsskifte år 2006.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 14 sep 2004 23:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: