sourze.se
Artikelbild

Kajsa Kallio - en till "halvkokt" feminist

Kajsa Kallios replik till min artikel säger ingenting som vi inte alla redan vet.

Drygt halva texten bara återger det som jag skrev i min tidigare artikel och så tror Kajsa att hon kan läxa upp mig genom att tala om för mig vad feminism och jämställdheten är för någonting. Kajsa, du framstår inte som en riktigt feminist - du framstår som ytterligare en halvkokt variant och dessvärre finns det alltför många sådana i Sverige. Ni blir påverkade av era kända förebilder och vissa journalister. Ni går för långt i debatten och ni blir larviga och då tar jag och andra män inte er på allvar. Däremot tar vi de riktiga feminister på fullt allvar! De är de och bara de som har förändrat Sverige och fått livet bättre för den svenska kvinnan. Ni andra är bara en jävla huvudvärk i debatten - en biverkan av deras hårda arbete och t.o.m. de tycker att ni är jobbiga. Jag vet - jag har talat med många av dem på senare år och jag vet vad de tycker om er.

Låt mig berätta en sak för dig Kajsa Kallio. 1962 när jag var 16 år gammal långt innan feminismen blev ett känt begrepp i Europa, och långt innan du föddes, skrev jag en uppsats i skolan på Irland som då var ett mycket strikt religiöst samhälle. Uppsatsen handlade om mina kvinnliga klasskamrater och lärare. I den uppsatsen ifrågasatte jag varför min klasskompis Linda ville bli sjukvårdbiträde när hon var tillräckligt duktig akademiskt för att läsa medicin och bli läkare. Vidare undrade jag varför Patricia som brukade hjälpa mig med matte för att hon var så jäkla duktig på matte, bara ville gifta sig och få barn och bli hemmafru på någon gård på landet. Inte nog med det, utan jag var förbluffad över varför min skickliga kvinnliga lärarinna i franska fick lägre lön än den manliga historieläraren som alla retade sig på för att han var en så usel lärare? I den uppsatsen efterlyste jag vad jag kallade för "sexual equality" mellan män och kvinnor. En sak till: jag skrev hur jag tyckte att det var konstigt att det inte fanns kvinnliga advokater, läkare, tandläkare och präster i Irland. Jag ville också veta varför kvinnan hade en andrahandsroll i hemmet. "Hon bara ser annorlunda ut än oss killar", skrev jag och tillade att det enda skillnad mellan oss är att vi killar är fysisk starkare. Redan vid 16 års ålder undrade jag över dessa saker. På den tiden var jämställdheten blott en otänkbar dröm - även långt borta i Sverige.

Istället för att få beröm för mina revolutionerande tankar blev jag utskrattad av grabbarna i min skola som tyckte att jag var dum i huvudet! Min rektor som var metodistpastor hörde talas om uppsatsen och frågade mig om jag menade allvar efter vilket han läxade upp mig om att världen aldrig skulle se så ut som jag ville.

Men Kajsa du och jag vet i dag att mina killkamrater i klassen och min gamle rektor hade fel, för jämställdhet är Europas viktigaste fråga just nu och vi i Sverige har blivit en förebild för våra EU-grannländer. Det är dock tråkigt när sådana som Margareta Winberg kommer med så korkade uttalanden som hon ofta gör. Jag motsätter mig inte hennes kamp för jämställdhet utan snarare kritiserar jag hennes sätt att kämpa och hur hennes uttalanden kan uppfattas som om saken handlar om en dragkamp mellan könen istället för att lyfta fram kvinnan till en lika nivå med mannen, vilket faktiskt är vad jämställdheten handlar om. Istället för att uppmana kvinnan till revolt bör hon uppmana mannen till samarbete för att kvinnan ska ha det bättre.

Jag garvar när du skriver att jag är rädd för Margareta Winberg! Jag är inte ett dugg rädd för Margareta Winberg. Precis som halva Sveriges befolkning tycker jag att Winberg är en konstig figur. Vad jag däremot är rädd för och läs nu detta noga Kajsa Kallio så att du fattar är att dessa egendomliga politiker och makthavare med sina korkade åsikter påverkar sådana som du genom deras medieframträdanden. "Gör revolt mot mannen!" säger Margaretha Winberg. Och det är precis vad du Kajsa Kallio nu gör. Och revolt övertygar inte mig ett dugg. Däremot skulle intelligent debatt övertyga mig och andra svenska män. Det har det redan gjort. Du får inte glömma att den svenska kvinnan är världens mest jämställda kvinna och så jäkla illa har ni det inte såsom du och dina halvkokta väninnor vill försöka ha oss att tro!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 18 aug 2004 11:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: