sourze.se

Portugal i final!

Det har varit tyst från mig i Santa Luzia. Min bästa vän, datorn, bestämde sig sig för att inte rapportera från Euro 2004 p g a sjukdom, men nu är han tillbaka från sjukhuset och så är jag och min lilla fiskeby.

Festandet var enormt när Portugal slog ut England i kvartsfinalen. Min barägare Alvaro, som jag tidigare intervjuat, sålde 200 liter öl under denna match så han var dubbelt glad. Kollade aldrig hur många liter som gick åt ikväll - men jag är säker att det inte var ett lägre antal. Klockan 03.00 var festandet fortfarande i full gång. Bilar kör omkring och kör slut på signalhornen så jag är inte alltför upprörd att jag sitter och skriver detta klockan 4 för jag kan antagligen inte sova i alla fall.

Jag är glad för Portugal - de är så stolta över att ha fått arrangera Euro 2004 och det vore mycket ledsamt om de inte fick vara med till slutet. Jag ville också vara med till slutet men Holland blev ett mål för mycket. Jag tycker dock att våra fotbollskillar var bra och till motsats från den sydeuropeiska mentaliteten så är jag glad för mindre än guld!!!

Portugiserna var enorma supportrar när Sverige spelade mot Holland och sådant värmer hjärtat på en "utlänning" i Santa Luzia trots att de egentligen hellre ville möta Holland i semifinalen för att de spelar en enklare fotboll. Men nu är det min tur att heja på Portugal. Grekland och Tjeckien har inte lirat ännu men jag är helt övetygad om att tjeckerna kommer att möta Portugal i finalen på söndag och så är portugiserna. Det blir inte lätt, för Tjeckien är bra så jag jag håller tummrna för mitt andra hemland.

Jag fick inte mycket vettigt ut av några Santa Luzia-bor ikväll men ett tips är 2-0 till Portugal, ett annat är 2-2 och straffsparkar. Sedan talade jag men vår största krogägare, Senor Capelo, som är en hårt arbetande kock på sin egen restaurang och han brukar aldrig säga mycket till någon. Han har hittills bara sagt god morgon, god middag och godkväll till mig men ikväll stoppade jag honom på gatan och trots mina 1,78 över marknivå så fick jag titta upp för att möta hans ögon. Och jag sa "Senor Capelo, hur kommer det att gå i finalen på söndag?" Med sina 1,95 cm, cirka 120 kilo och ett mycket barskt ansikte tänkte han för en sekund och sa sedan "Det kan bara Gud avgöra"! Oppps, då kommer man av sig lite men jag sa "Obrigada" och han tog min hand och kysste den. Det är sådana ögonblick som man minns för Senor Capelo har aldrig kysst min hand och kommer förmodligen aldrig att göra det igen.

Nu hoppas jag bara att min dator tänker befinna sig i ett hälsosamt tillstånd så att jag kan kommentera söndagens final - jag är nervös redan!

PORTUGAL, PORTUGAL, PORTUGAL.

Från ett 38-graders varmt Santa Luzia och Christina Skogh O´Hara


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 01 jul 2004 17:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: