sourze.se

Om hon också vill?

I morgon börjar sommaren, konstaterar han under färden ner till det ställe där han tillbringat en stor del av barndomens somrar.

Där hans mormor är uppväxt och hennes syskon bor. Även om han gillat att vistas där under barndomen, kan han aldrig tänka sig att vara en hel sommar där längre. Det ska han heller inte vara. Anledningen till att han stigit upp så tidigt denna måndagmorgon är för att träffa Sid och Gunnar. Han brukar åka ner till dem två gånger om året och senaste besöket var i november.

De är väl inte de roligaste människorna att hälsa på, men besöken där nere ger honom tillfälle att träffa henne. Det är fyra år sedan han träffade henne senast. Hon skulle just iväg och handla på lördagsmorgonen då hon fick se honom på gården. Hon verkade glad, men inte som förut då han kom på besök och uppmanade honom att gå in och säga "hej" till maken och barnen. Motvilligt gjorde han det: för hennes man var ingen person han tyckte om; en självupptagen fan, i besökarens ögon.

Denna dag, annandag pingst, sken solen klockan tio på morgonen och det var så varmt att han inte behövde jacka på sig i bilen, det behövde han nästan aldrig ändå. Innan färden ställer han följande fråga i sin dagbok: kommer jag att träffa henne och honom idag? På grund av de senaste bemötandena har han bestämt sig för att inte åka upp till dem. Men skulle han träffa dem ändå vore det "bingo".

Sid och Gunnar visar sig inte vara hemma då han kommer. Återstår bara att åka upp dit, tänker han generat. Bengt är kanske hemma? Han är i alla fall mormors bror och han brukar vara angenäm att gå upp till. Bengt är ute på gården då han kommer och hälsar på honom hjärtligt. Han får då veta att Sid och Bengt inte är hemma, men kommer nog strax. Paul uppmanar honom att gå in och hälsa på hans son och hustru. Det vill han inte göra och låtsas skjuta upp det. I samma veva kommer en bekant upp till Paul, angående en liten affär de har ihop. Pappan ber honom en sista gång att gå upp och hälsa på sonen: det måste du, säger han.

Motvilligt går han sakta upp mot deras hus och ser en rutschkana för barn och en liten blond pojke i tre årsåldern, sitta där. Efter en stund kommer en flicka ut, pojkens storasyster och leker med honom. Han hör då röster från baksidan och ha vet vilka som sitter där. Han kan bara inte skita i dem. Generat går han fram till altanen, där sitter hon och Siv. Den nyfikna tanten som bor på gården i lägenheten under Bengt.

Hon blir glad att se honom och hälsar honom mer hjärtligt än förra gången. Siv och hon sitter och pratar nonsens. Hon har på sig ett par ljusa shorts-byxor, som speglar hennes mulliga kropp. På överkroppen har hon ett svart linne. Hennes trevliga sätt att uppträda gör honom kåt; hon är en sådan tjej, som han vill ha. Det är bara en sak som han inte känner sig nöjd med: pratmakerskan Siv gafflar på hela tiden och varje gång han vill ge ett inlägg, får han inte det. Siv kan han strunta i, men att inte hon visar hänsyn förvånar honom. Hon är inte som förr inser han.

Hon frågar om han fortfarande håller på med politik och säger att de ska rösta på hans parti nästa val, vilket gläder honom. Hon undrar också om han vill fika? Av ren stolthet svarar han "nej". Efter en stund går hon runt hörnet och han efter, hon tar av sig det svarta linnet och hänger det på räcket till källartrappan. Sätter sig sedan på huk och börjar rensa ogräs. Nu ser han att hennes bröst inte är att leka med, de är inte vackra men i den storlek sådana i hennes ålder och kroppshållning bör ha. Hon har nu endast en svart bikini på sig då hon energiskt rensar ogräs och pratar med honom. Det är en underbar bild han ser:
En kvinna i medelåldern, sympatisk och energisk arbetar hårt i sin trädgård, samtidigt som hon pratar med honom. Så vill han se sin kvinna göra, den dagen han hittar henne och de har köpt en villa.

De talar om allt: från invandringspolitik till nöjesliv i den närmsta staden. Han är så kär i henne och vill visa det, trots att han inser att det vore ytterst olämpligt. De går efter en stund tillbaka och sätter sig på altanen igen. Än en gång frågar hon honom om han inte vill ha kaffe. Den här gången svarar han "ja" och tillägger: "om du med ska ha?" Hon fastar sedan tre dagar, får han då veta. Hon går in och gör i ordning fikat, kommer sedan ut med; kaffe, kladdkaka och grädde till honom.

Hon undrar om han är bra på att snickra, för de tänker bygga ut altanen i sommar. Uppriktigt svarar han "nej", och påpekar att praktiska göromål inte är hans starka sida. Hon ler sådär vänligt mot honom, som han vill att en kvinna ska le och säger: "du är mer stark när det gäller huvudet". Han förstår precis vad hon menar, hans mor och moster har alltid påstått detsamma. "Undrar vad hon tycker om mig?", tänker han. "Hon är inte lika öppen mot mig som för några år sedan, vad betyder det?"

Plötsligt ringer telefonen inne i huset och äldsta sonen tar den. Han är både till utseende och beteende en blåkopia av sin far. Han säger att det är Sid och Gunnar: de är hemma nu och håller på med lunchen. Han är välkommen ner.

Hon antyder att han bör skynda sig. Vilket han tolkar som att hon vill bli av med honom. Det ville hon aldrig förr, konstaterar han sorgset. När han en vårkväll för sex år sedan åkte upp där, var Sid också där uppe och de pratade alla tre. Då, närmare bestämt, kidnappade hon honom för att få ha honom kvar. Det var en underbar stund, konstaterar han bittert.

Än en gång insinuerar hon att han bör åka och tillägger: "Du behöver inte dricka ur kaffet, det kanske var för starkt?"
"Det var inget fel på kaffet", tänker han och reser sig upp tar koppen och brickan då hon säger: "jag tar in det sen".

Han åker ner till Sid och Gunnar för att äta rådjursfiol, spenat och ägg. Träffa de är ingenting mot den underbara stund han nyss haft. Synd bara att den inte blev bättre, tänker han.

På hemvägen försöker han komma på vad han gjort henne, om han överhuvudtaget gjort något fel? Som tur har han den sexiga bilden som tröst: Då hon i svart bikini rensar ogräs. Den använder han hemma, då han bäddar ner sig för att sova middag och visualiserar om vad han skulle vilja göra med henne där i gröngräset? Om hon också ville och maken var långt borta och barnen var på scoutläger?


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 26 jun 2004 17:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: