sourze.se

Sup och kör!

Samtidigt med debatten om att sänka eller inte sänka skatten på alkohol här i Sverige, har ett och annat "ljushuvud" fått för sig att det vore bra om man kunde öka hastigheten på våra vägar. Ja jisses.

Att alkohol ger obotliga skador råder det inget tvivel om. Och att foster som råkar ha oturen att ha en mamma som är beroende av "medicinen" inte har en chans. Inte blir livet lättare om även pappa delar mammas intresse. När den lilla klimpen så småningom föds så kanske föräldrarna hjälps åt att ta hand om barnet. Nyktra föräldrar vet hur svårt det kan vara att hålla ögonen på små barn. Det är mer eller mindre omöjligt och olyckor händer. Några sekunders ouppmärksamhet och en liten baby kan rulla runt och trilla av ett skötbord. Slå i huvudet och kanske bli skadad för livet.

Stackars George W, hans mamma måste ha tappat honom i golvet många gånger.

Samma öde som tydligen drabbat en och annan av våra egna beslutsfattare eller andra högre "gubbar". För hur förklarar man annars den icke befintliga alkoholpolitiken i Sverige och Europa? Att vi nordbor, sedan införseln i princip blev fri, håller på att supa ihjäl oss är det väl ingen som undgått. Där tyvärr Finland är ett utmärkt land att kolla upp konsekvenserna av den sänkta alkoholskatten. Alla problem som har något att göra med alkohol har mångdubblats.

Samtidigt med debatten om att sänka eller inte sänka skatten på alkohol här i Sverige, har ett och annat "ljushuvud" fått för sig att det vore bra om man kunde öka hastigheten på våra vägar. Ja jisses, vilken lysande idé! Då kan man ju slå två flugor i en smäll. Alkisarna kan lagligt öka farten på vägarna och köra ihjäl sig. Problemet är väl bara att en och annan oskyldig stryker med. Men lite svinn får man väl räkna med? Och för att kunna hålla en "hög" hastighet, begär förespråkarna att vägnätet ska byggas ut, så det blir säkrare att köra fort. Hallå, fartdårar, för vilka pengar?? Borde inte de pengarna i första hand gå till att bekosta vården för de krakarna som redan råkat illa ut? Som sitter fast i någon form av drogberoende eller blivit skadade i trafiken. Och inte för att ordna fler offer. Att man bygger om vissa sträckor som ofta är olycksdrabbade är inte mycket att orda om, men för att kunna öka hastigheten? Råkade era föräldrar också tappa er i golvet x-antal gånger, eller?

Om man nu mot all förmodan skulle börja bygga ut vägnätet, så är det väl bara att hoppas att det är just de ivrigaste fartdårarna som får en femfilig motorväg utanför husknuten. För då skulle nog tonen bli en annan. Det räcker gott och väl om vägverket håller efter de vägar som redan finns. Vi behöver varken fler bilar eller vägar, naturen har nog med att ta rätt på all skit vi släpper ifrån oss nu. Och jag har ingen större lust att betala ännu mer i skatt för att få ha bil.

Vad gäller alkoholskatten, gör det i nuläget varken till eller ifrån om man sänker eller ej. Konsekvenserna lär bli de samma i alla fall, så länge inte resten av Europa samarbetar. Och när vi nu ändå är med i EUländet, varför inte försöka göra något åt det hela? För samma problem med påverkade förare finns överallt och då är knappast kombinationen av billig sprit och fri fart på vägarna den bästa.


Om författaren

Författare:
Ilona Betula

Om artikeln

Publicerad: 10 jun 2004 00:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: