sourze.se

Maten tystar mun - för gott

Vissa saker är så känsliga att de aldrig går att få någon form av öppen diskussion. De som försöker ifrågasätta eller kritisera tystas effektivt ner.

Vissa saker är så känsliga mycket pengar inblandade att de aldrig går att få någon form av öppen diskussion. De som försöker ifrågasätta eller kritisera tystas effektivt ner. För vilken tidning/kommersiellt tv-bolag törs bita den hand som föder den? Ingen. Och de som verkligen borde tåga i första ledet för att åtminstone få igång en debatt i ämnet, är experter inom området. Men de tiger stilla.

Vad det gäller? Jo, maten till våra husdjur, framför allt då den till hundar och katter. Vi konsumenter har under årens lopp blivit så hjärntvättade med bilder i massmedia på lyckliga, friska och framgångsrika hundar och katter att vi inte ens reflekterar över sanningshalten i reklammakarnas påståenden. Att vår hund/katt bara kan bli lycklig och frisk om den bara äter rätt sorts mat. Det vill säga just den eller den tillverkarens produkter. Nå, i ett avseende har de rätt, maten är lika avgörande för hälsan för våra fyrbeningar, som för oss. Men vad de däremot inte upplyser oss om är att den färdiga maten vi släpar hem är allt annat än nyttig. Att den är lika farlig i längden för våra djur, som om vi själva skulle äta all vår mat på McDonalds.

Ingen hund/katt-tidning vågar ta upp detta, eftersom det är djurmatsproducenten som oftast står för merkostnaden av själva tidningen. Lika lite törs ett kommersiellt tv-bolag ifrågasätta hur nyttig maten är. Annonsörerna skulle snabbt ta sina annonser och pengar därifrån.

SVT visade för några år sedan ett program om en dansk veterinär, Finn Smed Jensen, som jobbar i motvind med att försöka sprida kunskap till allmänheten. Och det är det programmet som gjort att jag försökt leta efter information eller mer kunskap i ämnet. Och det är inte mycket som finns att hitta, inte när det gäller "vanliga" mediekanaler. Tyvärr, för våra djur. Inte ens veterinärerna här i Sverige vill/törs ifrågasätta nyttigheten med den färdiga maten. Många av dem tjänar till och med en bra slant på dyra specialprodukter.

Så här kommer en liten biologi - historielektion;
Våra hundar och katter härstammar från vargen respektive vildkatten. Djur som vi människor tämjt och bedrivit avel med för att få fram just de egenskaperna eller färgerna som finns idag. Trots detta har både hunden och katten kvar mycket av sina vilda släktingars fysiska och psykiska egenskaper. Något som framförallt gäller matsmältningsapparaten, vilket betyder att den optimala födan borde vara densamma som står på deras vilda släktingars menyer. Människobarn, jakthundar och tamboskap toppar INTE denna meny, vilket många vargmotståndare tycks tro

Vargen är framför allt asätare och ratar inte heller vegetabilisk föda, om inget annat finns att tillgå. Katten däremot är mer av en köttätare och finsmakare. Den stoppar inte vad som helst i munnen. Något de flesta kattägare vet Men något som de har gemensamt är att de inte är vana vid att få mat dagligen. Så deras magar har anpassats efter denna vetskap och mår bara bra av att vila med jämna mellanrum. Därför ska inte heller våra hundar och katter ha mat dagligen. De behöver minst en fastedag i veckan, då det endast erbjuds vatten. Vargar och vildkatter i fångenskap brukar i regel bara få mat varannan dag. De mår bäst så.
Ta inte heller ifrån din katt eventuella bytesdjur, bättre, färskare och nyttigare mat kan den inte få. Och är du rädd för att den ska få mask p.g.a. att den äter möss och annat, är det bara att avmaska. Något man måste göra i vilket fall som helst, även om katten går inne.

Det största felet med det kommersiella fodret är att det är tillagat. Innehållet har i någon fas genomgått någon form av förädling. Själva gör vi även oftast fel, när vi till exempel kokar benen åt hunden, i tron att detta är det bästa. För hur ofta brukar man se en varg stå och röra om i en gryta?

Alla med hund vet också hur svårt det är att slita den från en hög med hästskit. Men även detta är något som ingår i en vild vargs matsedel. Och det är faktiskt nyttigt! Skiten innehåller massor av enzymer och annat som är bra för hundmagar.

OBS! Har du en collie, så måste du vara lite försiktig. Hästar avmaskas ibland med medel som innehåller IVOMEC

Att den lilla älsklingen sedan inte doftar liljor om andedräkten får man stå ut med. Lukten försvinner ganska snart och är inte så illa om man jämför med doften efter ett kalas på kattskit...

Det kommersiella fodret började tillverkas i Amerika på 1930-talet. Först runt -60 talet kom det till Europa och Australien. Ungefär samtidigt dök alla problem med sjukdomar och skelettskador upp, som hundarna fortfarande dras med. Problem som då tidigare endast funnits i Amerika i samma omfattning.

Så vill du ha en frisk hund/katt som lever länge, se då till att den får obehandlad mat också. Recept på vad och hur man ställer om finns på Finn Smed Jensen hemsida. Länk: dyrlaege-finn-smed.dk . För är inte hunden/katten van att äta annat än torrfoder/burkmat måste man ta det lite sakta och lugnt. Ett plötsligt totalt ombyte kan annars bli allt annat än trevligt. Något som även gäller när man byter från ett kommersiellt foder till ett annat.

Själv har jag aldrig haft några problem med min hunds mage och gud allena vet vad som passerat genom den. Visst får han även torrfoder, men det äter han bara om han är jättehungrig. Annars lever han till största delen på matrester, blodpudding, bär, råa märgben och vad han i övrigt lyckas hitta ute. Som gamla ben efter älg/rådjur som fallit offer för järnvägen.

Lyckligare och stoltare katter finns inte att se, än de som själva hämtat sin middag ute i skogen. Att de ibland kommer hem och erbjuder matte en smakbit av tex. ekorre, de får man stå ut med. Döda ekorrar är i alla fall bättre än levande ormar och möss...


Om författaren

Författare:
Ilona Betula

Om artikeln

Publicerad: 25 maj 2004 14:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: