sourze.se
Artikelbild

Anna Lindh mördad - ett politiskt mord...

... på en kvinnlig politiker. Jag är övertygad om att gärningsmannen är olycklig över det som skett men jag vill bestämt hävda att mordet på Anna Lindh var ett politiskt mord.

Anna Lindh och jag har arbetat tillsammans politiskt i hela våra vuxna liv. Först i Stockholms kommun, sedan under Annas år som minister när jag först var ordförande för S-kvinnorna och sedan som ordförande för riksdagens EU-nämnd. Vi talade ofta om hur det var att vara kvinnlig politiker i ett manligt Europa och internationellt. Vi talade om vad vi skulle göra för att synas och höras bättre samt kunna stödja fler unga kvinnor att bli politiskt aktiva. Anna Lindh hade behövts fortsättningsvis inte bara för oss socialdemokrater utan som förebild för många.

När nu rättegången mot Anna Lindhs mördare är klar och
gärningsmannen erkänt måste jag ändå få förklara hur jag ser på mordet och min förvåning över att det finns personer som säger att det här inte var ett politiskt mord.

För mig har sorgearbetet kommit igång sent eftersom jag först tröstade många andra. Jag har träffat många politiker och privatpersoner från andra länder som alla känt behov av att få tala om Anna och framföra sin sorg. För mig personligen kom inte sorgearbetet riktigt igång förrän när julledigheten började och gärningsmannen erkänt. Jag har också följt rättegången, inte varje timme, men så mycket jag kunnat för att försöka förstå och för att få bearbeta och kunna gå vidare.

Här kommer nu min förvåning in när det under rättegången framgått att många inte velat kalla det ett politiskt mord utan ett vansinnesdåd av en sjuk och olycklig person. Jag är övertygad om att gärningsmannen är olycklig över det som skett men jag vill bestämt hävda att mordet på Anna Lindh var ett politiskt mord.

Gärningsmannen kände igen Anna, inte som tvåbarnsmamman eller som Nyköpingsbo, bekant eller granne utan just som offentlig person, kvinnlig politiker och Sveriges utrikesminister. Att hävda något annat vore att ge henne en förminskad roll. En kvinna frågade mig om jag trodde att detta beror på att Anna Lindh var kvinna. Ingen har någonsin sagt att mordet på Sveriges statsminister Olof Palme var något annat än ett politiskt mord.

Anna Lindh mördades under euro-valrörelsen. Vi båda var mycket aktiva och vid tidpunkten för överfallet stod jag ett par kvarter bort utanför valstugan vid Åhléns i Stockholm. Dagarna innan hade vi valarbetare talat om att valrörelsen var den mest aggressiva vi någonsin upplevt och att merparten av diskussionerna inte handlade om euron utan om allt möjligt annat.

Jag hoppas, när rättegången är över och efterdebatten kommer igång, att vi vågar erkänna att ett politiskt mord skett. Diskussionen om att vården misslyckats med att ge gärningsmannen den hjälp han borde ha fått är viktig, men den måste vara en separat diskussion. Vi måste tala om båda frågorna för att Sverige ska kunna gå vidare. Och för att Sverige, hoppas jag, ska fortsätta vara ett öppet och tryggt samhälle.


Om författaren

Författare:
Inger Segelström

Om artikeln

Publicerad: 29 jan 2004 10:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: