sourze.se

Stärnornas Krig – myt eller verklighet

Tredje världskriget pågår för fullt – men inte på slagfälten utan inom oss själva.

Vi känner alla till sagan om Stjärnornas Krig. Tusentals människor har blivit förtrollade av den fantastiska historien om kampen uppe bland stjärnorna. Dom flesta har därmed också hört talas om "Kraften" och om hur den är uppdelad i två sidor, den ljusa och den mörka. Det är den klassiska kampen mellan det goda och det onda som så många gånger tidigare beskrivits i världens alla sagor.

Man kan naturligtvis välja den enkla vägen och rationalisera bort allt detta som fantasier hos fantastiska sagoberättare. Men låt oss bara för en kort stund, tiden det tar att läsa denna artikel, välja att tro att det finns en djup sanning i dessa sagor. Så låt oss ännu en gång öppna den gamla sagoboken:

För det första kan vi göra ett par grundläggande antaganden. Jag är övertygad om att en stor majoritet av mänskligheten tror på någon form av en "Kraft". En kraft som inte är skapad av mänskliga händer. Ett klassiskt exempel är miraklet om hur ett litet frö mindre än en lillfingernagel med hjälp av lite solljus och vatten kan växa till ett hundra meter högt träd. Det är en enorm kraft och intelligens som ligger inneboende i det där lilla, lilla fröet. Eller varför inte gå till oss själva och se hur en liten spermie och ett ägg kann skapa detta underverk som vi kallar för människa? Runt omkring oss ser vi dagligen hur denna kraft skapar stort och smått i blommor, konst, vetenskap m.m.

I stjärnornas krig är denna kraft påtaglig hela tiden. Hos vissa är kraften stark, hos vissa svag, men den gör sig påmind hela tiden. Problemet är hur man ska lyckas fånga den. Hur man ska kunna lyckas tillgodogöra sig den för sina respektive syften. Vi ser hur Luke Skywalker försöker lära sig att bemästra den. Vi ser hur Darth Vader har vänt till något avskyvärt

Då kommer vi osökt in på det andra antagandet: Nämligen att det finns två sidor av kraften. Den goda, livgivande men också den onda, förstörande. Ett av den onda sidans vanligaste och mest intelligenta vapen är att påstå att den inte finns. Men som dom intelligenta varelser vi är, kan vi se oss runt omkring eller läs närmsta dagstidning: Den onda kraften existerar med all önskvärd tydlighet och gör sig påmind gång på gång.

I stjärnornas krig har den onda kraften lyckats med konststycket att omvända en av den goda sidans starkaste soldater. Darth Vader, den perfekte Yedikrigaren hos vilken kraften är stark, förvrids till en blodtörstande vandrande respirator.

Ytterligare ett tecken på den onda sidans unkenhet. Den bryr sig inte ens om sina egna följeslagare. Den onda sidan är bara ute efter en endaste sak och det är förstörelse. Ingenting annat än förstörelse kan ge den tillfredsställelse, Den är så grotesk att den till och med törstar efter att förstöra sig själv.

För att återgå till den goda sidan igen så kan vi se på alla religioner, alla filosofier hur mystiker och djupa sökare har längtat efter att få ta del av den här urkraften, livets källa. En del har genom mödosamma strävanden försökt att blidka kraften genom att späka sig, andra har gett sig ut på korståg efter den heliga gralen. Många männsikor har offrat sina liv bara för att få se en skymt av roten till alltings existens. En förutsättning dock för att uppnå denna återförening med kraften är att man skaffar sig en Mästare.

Luke Skywalker gav sig ut på denna jakt efter sin andliga Mästare som kunde inviga honom i kraftens alla mysterier:Yoda . Efter en lång och svår väg uppnådde till slut Luke denna återförening med kraften. Han lärde sig att när man böjer sig för kraften, när man ger upp sig själv och sin egen betydelse, först då kan kraften flöda fritt. Först då kan man bli sin egen Mästare.

Det som skiljer Stjärnornas Krig från vår värld är att Luke lärde sig att kontrollera den yttre världen: att flytta fysiska föremål, att slåss med ljussabel och att kunna hoppa 10 meter upp i luften. För oss är dessa färdigheter inte nödvändiga efter som kriget inte pågår i det fysiska utan inom oss själva. Det ser vi tydligt i den galloperande utvecklingen av obotliga sjukdomar som aids och cancer. Andra tecken på att det tredje världskriget redan rasar är de två ytterligheterna av antingen stress eller kronisk trötthet. Båda är olika sidor av samma atombomb som briserar dagligen i tusentals männsikor. Och nu kan vi inte ens äta chips längre. Jag måste säga att jag är imponerad av våra fienders påhittighet och kreativitet.

Vad har vi då för försvar mot fiendens bomber och granater. Lösningen heter som ni säkert redan har räknat ut. Att lära sig att använda den goda sidan av kraften Att bli en Yedi-krigare, att lära sig alla krigstekniker som finns tillgängliga för att slå tillbaka med full kraft.

Observera att detta inte är något nytt. Denna kunskap har funnits i årtusenden i andra delar av världen som vi har haft för ovana att kalla ocivilicerade. Kunskapen om kraften, den goda och den onda sidan. Kunskapen om Mästarskap och om hur man överför kraften till den näste som står på tur att ta upp kampen. Kunskapen om upplysning.

Vad som dock är nytt är att den onda kraften aldrig tidigare har agerat globalt och aldrig tidigare har fått ett sånt starkt fotfäste inom människan. Vad som också är helt nytt och unikt i världshistorien är att alla människor kan nu också bli Yedi-krigare. Men bara om man själv vill. Bara om man tar sig tid och kraft att leta efter sin Mästare.

Kära bröder och systrar, ni behöver inte söka i det yttre längre. Er Mästare sitter och väntar helt stilla inom er. Men Mästaren kan inte hjälpa er så länge ni är upptagna av er karriärer, era pengar, eller andra materiella önskningar. Tror ni att en Yedi-krigare bryr sig om ett förstahandskontrakt på Södermalm. Nauturligvis ska vi inte bli några världsfrånvända asketer och avsäga oss allt det materiella. Vi behöver det materiella, vi behöver vår fysiska kropp som ett färdmedel. Men om ingen vrider om startnyckeln så spelar det ingen roll om du har den senaste Porschen.

Allt vi behöver göra är att sätta oss ner en stund och fråga vår egen Mästare inom oss om denne är villig att acceptera oss och inviga oss i kraftens mysterier. Vi måste verkligen sätta oss i rymdskeppet och åka iväg för att söka upp vår egen Yoda. Vi måste ödmjukt närma oss och be stilla att få bli Yedi krigare.


Inget krig, tidigare i världshistorien, har varit större än det som pågår just nu. Inget krig har varit mer förödande, mer unket, mer lemlästande än det som pågår varje sekund av våra liv. Inget krig har nånsin tidigare haft den betydelse för människans fortlevnad än det som pågår djupt inom dig själv, inne i din egen kropp.

Frågan är bara hur man ska hitta sin Mästare? Och framför allt: Var är mitt rymdskepp? Det mina bröder och systrar är upp till er själva att ta reda på. Det är också upp till er själva avgöra om det ni just läst är sant eller falskt.

En först hjälp på vägen kan ni dock få på www.meditationföralla.nu eller www.sahajayoga.org men det är inte säkert att ni hittar era svar där. Det är inte säkert att ni ens hittar dit men det kan vara värt ett försök...


Om författaren

Författare:
Göran Frölén

Om artikeln

Publicerad: 20 jan 2004 17:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: