Många orättfärdiga regimer har fallit, t.ex. apartheidregimen i Sydafrika. Järnridån delar inte längre Europa. Allt detta beror på människors styrka, mod och envisa kamp. Det visar att kampen för demokrati är både lång och svår men den förändrar faktiskt världen! När människor arbetar tillsammans för att förändra sin verklighet, då kan man nå resultat, då blir det förändring.
Sverige har länge varit en stark röst för demokrati och för en rättvisare värld. Vi har länge varit duktiga på bistånd. Men nu tar vi ytterligare ett stort steg. Strax före jul förändrades svensk utvecklingspolitik radikalt när vi i riksdagen röstade för en ny, sammanhållen politik för global utveckling. Det är en politik där alla olika delar; handels-, jordbruks-, säkerhets-, migrations-, miljö- och den ekonomiska politiken, ska sträva mot samma mål att främja en rättvis och hållbar global utveckling. Sverige är först i världen med en sådan sammanhållen politik och det är jag stolt över.
För att solidariteten med de fattiga i världen verkligen ska få resultat måste alla delar sträva åt samma håll. Den rika världen ger många miljarder dollar i bistånd till fattiga länder men vi tar tillbaka ännu mer i form av exempelvis handelshinder. Den svenska politiken sätter nu strålkastarljus på den dubbelheten. Vi ska visa att det inte måste vara så.
Vår nya politik är också tydlig i det att den utgår från ett
rättviseperspektiv. Varje människa har rätt till ett värdigt liv. Vi betonar särskilt demokrati, jämställdhet mellan kvinnor och män och barnens rättigheter.
En fråga som ofta kommer upp i riksdagen när vi diskuterar fattigdom är hur mycket pengar som går till kvinnor och barn. Alltför lite också till de biståndsprojekt Sverige ger medel till. Det är ofta kvinnorna som finns kvar i samhället eller i byn och det är ofta kvinnorna som ansvarar för maten till familjen. Därför måste mer medel gå till kvinnorna och barnen om de ska klara livet och uppmuntra till skolgång och till arbete och egen försörjning också för världens fattiga flickor. Mänskliga rättigheter är också flickors rättigheter har FN:s kvinnokonferens klargjort.
Den nya politiken utgår också från de fattiga själva. De är experterna på sin situation, inte vi. Vi kan hjälpa till, men det är de själva som är drivkraften i den nödvändiga förändringen. Vi kan inte komma utifrån och lägga på demokrati på ett samhälle, den förändringen måste komma inifrån.
Självklart kommer biståndet fortfarande att vara mycket viktigt. Men det är en del av den helhet som skapar en positiv utveckling. Det största ansvaret bär varje land och dess folk. Vi ska tillsammans med dem arbeta för demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet och biståndet kan bidra genom att skapa förutsättningarna. Därför ökar vårt bistånd.
Vill man så går det att minska orättvisorna i världen. I Sverige finns den politiska viljan och det är det första viktiga steget. Men än viktigare är att få de andra rika länderna att också öka sitt bistånd, och få även deras politik att bli mer samstämmig. Sveriges politik är viktig men EUs politik är enormt viktig. Genom EU har Sverige möjlighet att få större genomslag för målen om en rättvisare värld. En samstämmig politik är verktyget, både
Sverige och EU är arenorna. Nu är det dags att få resultat.
Av Inger Segelström 15 jan 2004 13:29 |
Författare:
Inger Segelström
Publicerad: 15 jan 2004 13:29
Ingen faktatext angiven föreslå
Politik, &, Samhälle, Politik & Samhälle, 2000talets, uppdrag, också, oss, svenskar, global, utveckling, hundra, år, sedan, fanns, enda, land, världen, gav, alla, sina, medborgare, rösträtt, idag, lever, tre, fjärdedelar, jordens, befolkning, demokratier | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå