sourze.se

Nej till rökförbud!

Vi sitter på en fest hemma och avnjuter en god måltid, alla är glada stojar och stimmar, då en av gästerna säger att han ska gå ut och röka.

Ett sjuårigt barn säger då "det får du inte göra, fy på dig". Jag förstår givetvis varför hon säger så, det har indoktrinerats in av hennes föräldrar.

Jag har inte mycket övers för rökare, men det är rökarens ensak om han successivt vill ta livet av sig, såvida lasten inte motvilligt drabbar någon annan. Vilket det i fallet ovan inte gjorde.

Nu återstår frågan:
Är det rätt av samma skäl, att förbjuda rökning på krogen –antinikotinisterna lider ju?
Ska astmatiker inte kunna gå på krogen, på grund av rökare?
På den första frågan svarar jag "ja" och på den andra "nej".

Det är överförmynderi att lagstifta ett förbud mot rökning inom restaurangnäringen, även om det innebär att en liten minoritet astmatiker inte kommer att gå på krogen. Restaurangägaren bör själv få avgöra om krögare A vill förbjuda rökning på sin krog, men krögare B inte vill. Staten ska dock inte utöva sin makt i ämnet.

Eftersom det är vanligt att fest-röka under krogbesök och i synnerhet för att en majoritet av kroggästerna gör det, bör näringsidkaren själv få ta ställning till detta eventuella hinder för kunden och restaurangen.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 20 dec 2003 11:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: