sourze.se

Socialministern lyssnar inte på professorerna

Hur skulle det gå för flygbolagen om Platta-jorden-sällskapet fick diktera flygrutter?

Så fick vi då klarhet i saken. Psykiatri är i första hand politiskt styrd menar Costa.

Det finns en trivial betydelse av påståendet att något är politiskt styrt. Den icke-triviala betydelsen är att retorik och politiska hänsyn överordnas sakförhållanden och logiskt resonerande när man utformar en verksamhet. Så är det i psykiatrin där en liten grupp skaffat sig tolkningsföreträde hos politikerna genom politiskt - inte vetenskapligt - grundade ställningstagande.

I en enpartistat kan sådana allianser ge befängda resultat - den sovjetiska biologin och Lysencko. I stater med en stark dominans för en politisk kraft - Sydafrika och Sverige - ser vi liknande fenomen: HIV/AIDS skall behandlas med vitlök, psykiatrin skall bli en psykiaterfri verksamhet utan tvång och slutenvård. Socialministern lyssnar mer på en liten och föga representativ patientförening än till professorskollegiet.

Hur skulle det gå för flygbolagen om "Platta-jorden-sällskapet" fick diktera flygrutter? Skillnaden är
att politiker inte vågar ge sig på verksamhet som baseras på naturvetenskap och somatisk medicin. Psykiatri som vetenskap föraktar de. Alltså behöver man inte lyssna på sådana experter. Och det finns alltid folk till salu för tjänster i maktens närhet. Det går tills verkligheten slår tillbaka. Det har den gjort nu.


Om författaren

Författare:
Sten Levander

Om artikeln

Publicerad: 08 okt 2003 14:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: