sourze.se
Artikelbild

Psykoser femtondubblar risk för våldsbrott

Allt detta onda har uppstått under de decennier som Costa och hans kamrater "reformerat" psykiatrin. Han eller hans dubbelgångare vill fortfarande ha "more of the same".

Jag har aldrig hävdat att medicinering räcker. Men medicinering är den viktigaste enskilda behandlingskomponenten vid psykossjukdomar.

Jag finansierade den första svenska utgåvan av "Ett självständigt liv" 1990 och hade länge dessförinnan lobbat för psykopedagogiska och familjeinriktade insatser som nödvändiga komplement till medicineringen av schizofrena patienter.

Jag har alltid haft öppenvårdspatienter - min äldsta patient har jag haft kontinuerlig kontakt med sedan 1969. Jag gillar veteranfordon men vill inte ha tillbaka T-fordar, mentalsjukhus och hemmafruar. Detta om min person - nu till sakfrågan.

Psykos som enskild riskfaktor åstadkommer 5-15 gånger fler våldsbrott, lägger vi till obehandlade akuta psykossymtom mångdubblas den riskökningen. Det problemet måste vi ta tag i. liksom ökningen av missbruk i gruppen nu 40-60 i storstäderna, överdödligheten åttadubblad, och risken att själv utsättas för våld också åttadubblad enligt en aktuell undersökning.

Allt detta onda har uppstått under de decennier som Costa och hans kamrater "reformerat" psykiatrin. Han eller hans dubbelgångare vill fortfarande ha "more of the same". Jag förstår inte hur han och hans kamrater tänker.


Om författaren

Författare:
Sten Levander

Om artikeln

Publicerad: 06 okt 2003 10:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: