sourze.se

Så "drabbas" du av budgeten

Många journalister rapporter om hur villaägare "drabbas" av budgeten. Som om skattehöjningar alltid är dåligt.

Konsekvensen av den gröna skatteväxlingen kan på sikt bli en bättre miljö för framtida generationer. Oljereserverna minskar drastiskt i världen och västvärlden måste förr eller senare förändra energipolitiken. Har inte en enda journalist insett detta? Jag har inte hört en enda journalist tala om miljöeffekterna, utan bara individens plånbok.

"Drabbas" vi av bättre miljö och lägre resursförbrukning? Vad är det som är så kontigt med att betala för en miljöfarlig vara som dessutom håller på att ta slut?

När skatter höjs, för att till exempel rusta upp en skola, talar också många journalister om hur vi "drabbas".

"Drabbas" vi av offentlig service? "Drabbas" vi av skola, vård och omsorg?

På samma sätt påpekar en och annan journalist, och borgerlig politiker, att tillväxtåtgärderna kanske inte är tillräckliga. Bolagsskatten måste sänkas. Men tillväxten beror på efterfrågan. När många kan köpa företagens saker, ökar tillväxten. Ingen köper mer för att bolagsskatten sänks.

Ingen anställer fler för att arbetsgivaravgiften sänks. Företag anställer när många köper deras saker. Skattehöjningar är ibland bra, för miljön till exempel, medan flera skattesänkningar ibland inte har någon effekt. Hoppas att fler "drabbas" av den insikten.


Om författaren

Författare:
Henrik Hermansson

Om artikeln

Publicerad: 24 sep 2003 08:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: