sourze.se
Artikelbild

Det viktigaste är aktiva val

Jag är inne på mitt 26:e år i livet. 26 år där jag formats och omformats. Föräldrar, kompisar, förebilder och media. Alla har de en del i vem jag är idag.

För visst påverkas man av sin omgivning. Både medvetet och omedvetet. Starkast inflytande tror jag att det undermedvetna har. Här formas man utan att själv ha kontroll.

Jag har tagit ett ställningstagande i livet. Ja, förhoppningsvis flera, men jag tänkte på det valet jag gjort gällande alkohol.
Jag dricker helt enkelt inte.
Jag har provat och jag har slutat.
Första gången jag drack blev jag askalas och var 21 år gammal. Det var vidrigt. Och då menar jag inte det faktum att jag stod utanför en bar på Mallorca och spydde i ljuset från ett par billyktor och skrattande spanjorer. Nä, det var att inte ha kontroll över mina steg.
Jag vinglade fram på Palma Novas gator och var förbannad över att stegen inte styrde åt samma håll som min vilja.
Just i den stunden bestämde jag mig för att aldrig dricka igen.
När jag kom hem till Sverige och berättade om händelsen för min nio år äldre kompis sa hon bara att den erfarenheten kan jag ju inte fortsätta ha av alkohol, utan hon skulle ta med mig ut så jag verkligen fick veta hur kul det var att dricka.
Sagt och gjort. Vi var ute flera gånger. Jag drack. Jag blev onykter. Precis som min kompis ville. Kul hade jag dock inte. Inte tråkigt heller för den delen. Men det gav inte ett skit att vara påverkad. Det roliga jag hade, hade inget med själva alkoholen att göra.
Idag är jag mest arg över att trots att jag var 21, lät jag mig påverkas att göra något jag inte tyckte var så himla speciellt.
Jag var alltså över 20 och inte svår att övertala.
Tänk då att vara 13 eller kanske 15 och alla polarna skränar om hur tufft det är att dricka och att det är töntigt att vara nykterist. Det krävs en jävla massa mod för att då säga nej.

Välj att formas medvetet. Gör aktiva val i livet som ni kan stå för och som ni är stolta över.



Om författaren

Författare:
Jessica Sandberg

Om artikeln

Publicerad: 16 sep 2003 09:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: